Nyheter

Lennart Swahn död

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Radio- och tv-legendaren blev 81 år

Lennart Swahn har avlidit.

Han blev 81 år.

Radio- och tv-legendaren somnade in onsdagen den 27 augusti.

Lennart Swahn.

Foto: LARS ROSENGREN

Lennart Swahn var en av våra mest populära tv-profiler. Han blev känd som programledare för bland annat de uppskattade tv-programmen "Gäster med gester" samt " Razzel" som sändes på SVT och "Blåsningen" som sändes i TV3.

– Han var en av dem jag såg upp till när jag först kom till SVT. Han var alltid mycket påläst och kunnig, säger projektledaren Gunilla Nilars till Svt.se. Tillsammans med Lennart Swahn arbetade hon bland annat med "Gäster med gester".

John Blund

I ”Gäster med gester” fick svenska nöjesprofiler som Lasse Berghagen, Johannes Brost, Jarl Borssén, Gunilla Åkesson, Björn Skifs, Meg Westergren och Jeja Sundström delta i charadlekar.

I soff-programmet ”Halvsju” som sändes i SVT intervjuade Lennart Swahn kända personer. Han var en av fem programledare tillsammans med Gun Hägglund, Lars Widding, Karin Falck och Karl-Axel Sjöblom.

Det var också i det tv-programmet som han gav sin röst åt den folkkära sagofiguren ”John Blund” som visade filmer för barn.

1986 var Lennart Swahn värd för ”Melodifestivalen” tillsammans med Tommy Engstrand som han ledde Razzel tillsammans med.

Swahn var även bland annat programpresentatör och kulturreporter.

Melodifestivalen

Han föddes den 8 april 1927 och anställdes vid Sveriges Radios nyhetsredaktion 1960. Snart blev han en populär radioröst genom programmet "Riksronden" från 1961.

Senare ledde Lennart Swahn också radiounderhållningen ”På minuten” där även bland annat Catrin Westerlund, Moltas Eriksson, Stig Järrel och Olle Pahlin deltog.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: