Kapat flygplan landade i Libyen

NYHETER

Ett sudanesiskt passagerarplan kapades på tisdagskvällen och tvingades flyga till Libyen.

Tv-kanalen al-Jazira uppgav att kaparna tillhör en av rebellrörelserna i Darfur, vilket förnekades av den utpekade fraktionen.

Boeing 737/200-planet kapades strax efter att det hade lyft från Nyala i Darfur. Planet skulle till Sudans huvudstad Khartum, men efter en halvtimme beordrade kapare att planet skulle flygas till Kairo, sade en talesman för Sudans luftfartsmyndighet. Enligt den arabiska tv-kanalen al-Jazira nekade de egyptiska myndigheterna planet att landa där och det fortsatte i stället mot Libyen.

Landade utanför oas

Flygplanet som tillhör det privata sudanesiska flygbolaget Sunair landade senare utanför oasen Kufra i sydöstra Libyen. Landningstillstånd beviljades sedan piloten signalerat att bränslet var på upphällningen.

Ombord på planet fanns tre högt uppsatta medlemmar i Minni Minnawi-fraktionen av Sudans befrielsearmé (SLM), en före detta rebellrörelse i Darfur som undertecknade en fredsuppgörelse med Sudans regering 2006.

Avstängda telefoner

– Jag har försökt ringa dem, men deras telefoner är avstängda, sade talesmannen Nahar Osman till AFP.

Ombord fanns också medlemmar av regionregeringen i Darfur, rapporterade den egyptiska nyhetsbyrån MENA.

Det rådde förvirring kring vilka kaparna var. Enligt al-Jazira var de tio till antalet och tillhör en gren av SLM som inte skrivit under fredsavtalet med regeringen, anhängare till Abdel Wahed Mohammed al-Nur. Detta förnekades dock snabbt av en talesman för Abdel Wahed-fraktionen:

”Vi fördömer”

– Vi har ingen som helst del i denna kapning. Den strider helt mot våra mål och värderingar. Vi fördömer starkt denna kapning, sade talesmannen Yahya al-Bashir i telefon från Storbritannien.

Sedan konflikten i Darfur bröt ut för mer än fem år sedan har regionens rebellgrupper splittrats i ett dussintal olika fraktioner.

De sudanesiska luftfartsmyndigheterna sade att planet hade 95 passagerare. Flygbolaget Sunair sade att det fanns 77 passagerare och fem besättningsmedlemmar ombord.

Har inlett dialog

– Vi har inga som helst uppgifter om vem som kapat planet och vi har inga kontakter med passagerarna, sade talesmannen.

De libyska myndigheterna har inlett en dialog med kaparna.

– De har hittills vägrat att identifiera sig. Vi försöker utröna hur många de är och vilka deras krav är, sade en libysk tjänsteman till AFP mot löfte om att inte namnges.

TT-Reuters