De gör allt för att rädda storbankerna

Euroländernas finansministrar i möte om finanskrisen

De ska göra allt för att rädda storbankerna.

Det kom de EU-länder som är med i valutasamarbetet och använder euron överens om i går.

I dag tas förslaget upp på EU:s finansministermöte och då ansluter unionens övriga finansministrar, bland dem Anders Borg.

Jean-Claude Juncker, ordförande för eurogruppen.
Jean-Claude Juncker, ordförande för eurogruppen.

– Vi är överens om att vi ska göra allt för att undvika att finansiella institutioner av systembetydelse ska gå i konkurs, säger Jean-Claude Juncker som är ordförande för eurogruppen till Ekot.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet tillade att centralbanken kommer att fortsätta tillföra finanssystemet pengar "så länge det krävs”.

Lågt förtroende

Bankkrisen i USA har spridit sig till Europa. Enskilda medlemsländer har vidtagit åtgärder men det räcker inte. Trots att flera länder har gått in och tagit över hela eller delar av krisande banker samt höjt insättningsgarantierna, har börserna fortsatt fall och det är tydligt att förtroendet för banksystemet ännu inte är återställt.

Finansministermöte

På flera håll betonas att EU-länderna måste agera koordinerat. Nu är euroländernas finansministrar alltså beredda att "göra allt" för att förhindra konkurs för viktiga banker. Exakt vad det innebär är dock fortfarande oklart.

Under tisdagen ska förslaget tas upp på EU:s finansministermöte i Luxemburg, där även länder som Sverige som inte använder euron är representerade.

Publisert: