Alicias pappa dömd till 1,5 års fängelse

Alicias pappa dömdes till 1,5 års fängelse på tisdagen för grov egenmäktighet med barn.

avRobert Triches

NYHETER

I fjorton månader höll Alicia Elfverssons pappa den sexåriga flickan bortrövad från sin mamma Maria.

I dag kom tingsrätten i Göteborg med sin dom för grov egenmäktighet mot barn: fängelse i ett och ett halvt år.

Gav aldrig upp Alicias mamma Maria Elfversson kämpade i över ett år för att få hem Alicia. ”Vi kunde inte svika henne. Vi var nog rätt jobbiga ibland”, säger Alicia.

När Alicia Elfversson var fem år tog pappan med henne på en två veckors semester. Det var vad mamma Maria i Göteborg sagt ja till. Pappan har berättat att han planerade att åka till Norge via Danmark för att se på en ny färjelinje, men sedan gick färden istället vidare rakt genom Europa och vidare till Sydostasien.

Skönt återseende

I somras spårades Alicia och hennes pappa till Kambodja, där de greps av polis och senare fördes till Sverige.

För Alicias mamma Maria, som varit skild från sin dotter i över ett år, blev det ett skönt återseende. Samtidigt inleddes också en förundersökning mot pappan för grov egenmäktighet med barn.

Pappan har i tingsrätten hävdat att han inte kan dömas för de brott han anklagas för eftersom gärningarna inte är straffbara i Kambodja. Men det håller inte tingsrätten med om, eftersom man konstaterar att brottet begicks redan då han lämnade Sverige.

Båda föräldrarna och flickan är också svenska medborgare och då ska svensk lag tillämpas i vårdnadsfrågan, skriver tingsrätten. Alicias mamma är ensam vårdnadshavare till flickan, och detta har pappan varit väl medveten om.

Skadestånd

På tisdagen dömde Göteborgs tingsrätt den i dag 48-årige mannen för grov egenmäktighet med barn. Straffet blev ett och ett halvt års fängelse. Det straff som åklagaren hade yrkat på.

Pappan dömdes också att betala nästan 88 000 kronor till modern i skadestånd och 40 000 kronor till dottern.