”Kanske röstade väljarna på henne av sympati eller ilska”

Av: David Nannini Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentatorer om Obamas nederlag

Barack Obama tippades vinna en jordskredsseger.

Men blev slagen på mållinjen av Hillary Clinton.

– Det här kan leda till spekulationer om att vita väljare inte kommer att rösta på en afro-amerikan i en sluten omröstning, skriver New York Times politiska bloggare Katharine Q Seelye.

Barack Obama fick känna sig besegrad i New Hampshire.
Foto: Pontus höök
Barack Obama fick känna sig besegrad i New Hampshire.

Politiska kommentatorer spekulerade i natt kring hur Hillary Clinton kunde ta hem segern trots att undersökningar visat att Obama var storfavorit.

”Sympati eller ilska”

The New York Times politiska bloggare Katharine Q Seelye skriver:

– Det här kan leda till spekulationer om att i en sluten omröstning kommer vita väljare inte att rösta på en afro-amerikan. I Iowa, där Mr Obama vann, är nomineringsmötena öppna, skriver tidningens bloggare Katharine Q Seelye, och fortsätter:

– Det här ser ut som en fantastisk upphämtning av Mrs Clinton. Utan att ta någonting från hennes triumf i natt – men det var en fantastisk upphämtning för att alla trodde att undersökningarna var felaktiga.

– Men kanske var de korrekta och väljarna ändrade sig – eller bestämde sig i sista sekunden. Kvinnorna här kom över på hennes sida, efter att ha varit på Obamas sida i Iowa. Varför? Vi får höra att vissa påverkades av det som cyniker kallar ”the crying game”, i går när det började stocka sig i halsen på henne. Kanske väljarna röstade på henne av sympati eller ilska gentemot dem som sa att hon betedde sig falskt, skriver Katharine Q Seelye.

”Ekonomin viktig”

CNN:s politiska kommentator Bill Schneider anger ett antal faktorer till att Clinton vann och Obama förlorade:

Tre viktiga demokratiska väljargrupper röstade främst på Clinton: Väljare som oroar sig för ekonomin, kvinnliga väljare, och fackanslutna väljare.

Mer än hälften av de demokratiska väljarna i New Hampshire angav ”förändring”som den viktigaste egenskapen hos en kandidat, enligt CNN:s vallokalsundersökningar. Obama vann över Clinton med 26 procentenheter i den kategorin. Men Clinton vann överlägset över Obama bland väljare som angav ”erfarenhet” och ”bryr sig om människor” som viktigaste egenskaper (65 procentenheter respektive 21 procentenheter).

”Jag är peppad”

Sent i natt talade Barack Obama till sina väljare och sa att han lovade att kämpa vidare.

– Jag är fortfarande peppad och redo att fortsätta, sa Obama.

– Vi vet att kampen framför oss kan bli lång. Men glöm aldrig bort att vilka hinder vi än möter så kan ingenting stå i vägen för miljontals röster som ropar på förändring, sa han.

Obama gratulerade Hillary Clinton till segern och bad sina väljare ge henne en applåd, skriver AP.

– Alla kandidater i den här kapplöpningen har bra idéer och alla är patrioter som hedersamt tjänar det här landet, sa Obama.

Publicerad: