Kriget i Kaukasus

Militäroffensiv i Abchazien

Av: 

Susanna Vidlund

Tobias Österberg

NYHETER

Ryssarna säger nej till fredsförslag

Georgiens utbrytarregion Abchazien har inlett en militäroffensiv.

Syftet: Att driva ut georgiska styrkor från de övre delarna av de omtvistade Kodoridalen.

Samtidigt väntas Ryssland säga nej till resolutionsförslaget om vapenvila.

Ryske ambassadören Vitaly Churkin.
Ryske ambassadören Vitaly Churkin.

Nyhetsbyrån Interfax citerar det abchaziska försvarsdepartementet som säger att utbrytarregionen inledde offensiven klockan 06 lokal tid, 04 svensk tid.

Försvarsministern i Abchazien hotar att eliminera alla georgiska soldater om de inte antar ett "erbjudande" om att omedelbart ge sig av från utbrytarrepubliken, rapporterar SVT. Den abchaziska separatistledaren Sergej Bagapsj har sagt att han har gett order om en militäroperation i syfte att driva ut georgierna.

Kodoridalen utgör en gräns mot Abchazien och är en skogig dalgång som i ena änden kontrolleras av abchazier och i den andra av georgier.

Resolutionsfördrag

Frankrike planerar att presentera ett resolutionsförslag i FN:s säkerhetsråd med krav på omedelbar vapenvila i Georgien, som Tbilisi hävdar står på randen till rysk invasion.

Diplomater i säkerhetsrådet säger att den franska delegationen har färdigställt ett resolutionsförslag med krav på omedelbar vapenvila och ett trupptillbakadragande från Georgiens två utbrytarrepubliker, Abchazien och Sydossetien.

Nu ligger bollen hos Ryssland.

– Georgien har sagt ja till varje del av den fredsplan som EU och OSSE har presenterat. Nu är det viktigt att den så snabbt som möjligt kommer till Moskva. Där spelar Frankrike den viktiga rollen, sa Sveriges utrikesminister Carl Bildt som befinner sig i Tbilisi till TT i går.

Samtidigt har den ryske ambassadören Vitaly Churkin redan sagt att Ryssland inte kommer skriva under FN-fördraget om vapenvila i Georgien.

– Jag kan inte tänka mig att vi kommer acceptera det franska utkastet till fördraget. Vi ska titta på utkastet och försöka få det till en nivå där det kan spela in roll i sammanhanget, sa Churkin i går enligt CNN.

Ryssland har veto

USA har velat fördöma vad man säger är Rysslands oberättigade ”militära angrepp” på Georgien, men en diplomat sade att Frankrike och andra europeiska länder försöker undvika retorik som med säkerhet kan provocera Ryssland att använda sitt veto.

Som permanent medlem i säkerhetsrådet har Ryssland befogenhet att stoppa en resolution med sitt veto.

Frankrike väntas presentera en text under ett möte bakom stängda dörrar. Mötet sker på begäran av Georgien med motiveringen att ryska soldater invaderar landet. Européerna hoppas att en omröstning kan ske på tisdagen.

ANNONS

iPhone12+AirPods Pro på köpet! 549kr/månad hos MediaMarkt.

Extern länk från MediaMarkt SE

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kriget i Kaukasus

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Kaukasus

Georgien