Blixthalka i Svealand i kväll

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

– sedan kommer snöstormen Tuva. Nytt oväder drar in på torsdag eftermiddag

Först blir det blixthalka i stora delar av Svealand – sedan drar stormen Tuva in med stora mängder blötsnö västerifrån.

– Det kan bli mycket hårda vindar, säger Eva Strandberg vid SMHI.

Redan i kväll är det varning för mycket halt väglag.

Foto: smhi
STORMVARNING. Tuva ger klass 1-varning i de gula områdena och klass 2-varning i både Skagerack och Kattegatt under det kommande dygnet.

Redan vid 18-tiden började våta vägbanor frysa till i stora delar av Svealand. Regnet har strilat på många håll under dagen och nu bildas den farliga svarta halkan på vägarna.

– Temperaturen sjunker eftersom det klarnar upp och det är stor risk för blixthalka på de flesta håll, utom möjligen i Dalarna där det redan är snö, säger meteorolog Eva Strandberg till aftonbladet.se.

Minus 15 grader

Temperaturerna sjunker allmänt under noll i hela området natten mot torsdag.

– Det kan gå ner rejält uppåt Dalarna, till minus 10-15 grader. Annars ligger det på ett par minusgrader. Och kylan håller sig kvar ett tag i morgon bitti.

Sedan drar ovädret Tuva in västerifrån – med både regn och en hel del snö i släptåg.

– Som det ser ut nu är det mest Västkusten som drabbas i början. Ute till havs är det stormstyrka i medelvinden och från eftermiddagen är det risk för stormstyrka i byarna även över land, säger Eva Strandberg.

Ligger kvar

Tuva drar fram över hela Västkusten, Skåne, Blekinge och inlandet ända bort mot Kalmar län med Öland och Gotland. Ovädret rör sig norrut och kommer att ligga kvar ända fram till natten mot lördag.

– Först framåt lördag börjar den bedarra. Och när vindarna börjar öka i morgon drar det dessutom in nederbörd. Det börjar som regn och övergår sedan i blötsnö och snö, speciellt i inlandet, säger Strandberg.

– Just nu ser det dessutom ut som anska stora mängder. Och det kan nog lägga sig kvar på sina håll också.

Snöstorm i Norrland

Tuva drabbar mest södra halvan av landet men Norrland får sin beskärda mängd av nederbörd också framåt fredag.

– Även där blir det blåsigt. Vi har ingen varning ute just nu eftersom det handlar om fredag, men vi tror att det kommer att bli ganska besvärligt väder i norr, med snö och hårda vindar.

Varningar finns redan nu ute för höga flöden i Västergötland, främst runt Sjuhäradsbygden.

Publicerad: