Sandvik varslar 1000 personer

Värst drabbas Sandviken - 900 kan få gå

Sandvik varslar 1000 personer om uppsägning.
Sandvik varslar 1000 personer om uppsägning.

Verkstadskoncernen Sandvik varslar över 1 000 anställda i Sverige om uppsägning, enligt ett pressmeddelande.

Hårdast drabbas Sandviken.

Sandviks VD utesluter inte ännu fler varsel.

Sandviks vd Lars Pettersson.
Sandviks vd Lars Pettersson.

– Den globala marknadsutvecklingen är för närvarande mycket svag. Försvagningen som beskrevs i samband med rapporten för tredje kvartalet har ytterligare kraftigt förvärrats inom ett flertal segment, främst fordonsindustrin och verkstadsindustrin, säger Lars Pettersson, VD och koncernchef för Sandvik AB i ett pressmeddelande.

– Därför bedöms dessa åtgärder vara nödvändiga samtidigt som vi inte kan utesluta behov av ytterligare åtgärder i ett senare skede, säger han.

Sandviken drabbas värst

Totalt behöver Sandvik göra sig av med 1 500 personer. Majoriteten av dem, 1 000, finns i Sverige. Värst drabbas Sandviken där 900 personer varslas. I Hallstahammar kan 140 få gå.

Tidigare i år meddelade Sandvik att man behöver göra sig av med 380 personer. Nu har man kommit fram till att det inte räcker på grund av vikande efterfrågan.

Uppsägningarna väntas träda i kraft under första halvåret 2009.

Peter Gossars, VD för Sandvik Materials Technology, beklagar varslen men menar att företaget måste anpassa sig till marknadssituationen.

”Aldrig positivt”

– Minskningar i den här formen är aldrig positivt eftersom det träffar enskilda personer hårt. Men det här är en minskning som måste ske, säger han till Aftonbladet.se.

Att så många får gå i Sandviken beror enligt honom på att företaget har 4 000 anställda där.

Kommer ni att behöva varsla fler?

– Vi påverkas också av den oro som finns i hela världen, men hur marknaden ser ut om 2–4 månader vet vi inte. Vi har tagit det här beslutet baserat på hur det ser ut just nu.

Sandviken står och faller med Sandvik

Sandviken står och faller med företaget Sandvik. Där har stålindustrin alltid varit i centrum – och är själva anledningen till att staden överhuvudtaget byggdes.

Det var i Sandviken som den moderna stålindustrin växte fram i Sverige. Staden grundades 1862, i samband med att Sandvikens Jernverk flyttade till området. Fortfarande är det främst stålindustrin som sysselsätter stadens 37 000 invånare. Sandvik står för järnhanteringen, och tillverkar produkter som bergsborrar med hårdmetallskär.

De flesta i staden är beroende av företaget. De som inte är anställda direkt av Sandvik arbetar hos deras underleverantörer, säger hon.

Publisert: