Undantagstillstånd på Thai-flygplatser

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Medier förbjuds rapportera upprörande nyheter – militärflygplats öppnas för charterflyg

Den thailändska regeringen har utfärdat undantagstillstånd för flygplatserna Suvarnabhumi och Don Mueang, uppger The Nation.

Polis och militär ges samtidigt de befogenheter som behövs för att ”hantera situationen”.

Myndigheterna har även sagt att Suvarnabhumi kommer att hållas stängd till och med lördag kväll, uppger Bangkok Post.

Beskedet kom från hälsovårdsministern Chalerm Yoobamrung som talade med journalister i en telefonkonferens efter ett extra regeringsmöte.

Han sa att Bangkoks polischef getts ansvar för att ta hand om situationen på inrikesflygplatsen Don Mueang och provinspolisens chef getts ansvar för den internationella flygplatsen Suvarnabhumi.

Med våld

Militären har också kallats in, enligt AP.

Undantagstillståndet ger ordningsmakten befogenhet att kontrollera folkrörelser och att förbjuda och upplösa folksamlingar. Dessutom förbjuds medierna att rapportera nyheter som kan sprida panik, enligt AP.

Kontrollen kan ske med våld om nödvändigt.

The Nation rapporterar om att PAD-anhängare i centrala Bangkok samlar sig inför att polisen ska komma.

– Det här kan vara vår sista kväll, ropade en anhängare.

De PAD-anhängare som bestämt sig för att lämna flygplatserna uppmanades också ta av sig sina gula tröjor.

Sannolikt förbereder regeringen någon form av aktion för att få bort PAD-demonstranterna från flygplatsen, uppger Lennart Linnér, Sveriges ambassadör i Thailand, för TT.

Militärflygplats öppnas

– Om det blir i natt eller i morgon vet man inte. Men det kan bli aktioner och det kan gå fort, säger Linnér på telefon.

Tror du att polisen eller militären skulle genomföra en sådan insats?

– Det vet jag inte. Men militären har ju hittills varit väldigt försiktig och aktat sig för att bli indragen på ett sådant sätt att den kan anklagas för att ha tagit parti för någon sida.

Myndigheterna uppges också ha ställt den militära flygplatsen U-Tapao nära semesterorten Pattaya till förfogande. Flygplatsen används i dag främst av landets marin och flygvapen. Även Finnair och vissa charterbolag flyger till U-Tapao.

– Om några flygbolag vill landa eller flyga från U-Tapao så är det bara att fråga, vi kommer ögonblickligen att ge tillåtelse, sade chefen för luftfartsmyndigheterna Chaisak Angkasuwan och tillade att åtgärden i första hand syftar till att hjälpa resenärer som vill ta sig hem från Thailand.

Publicerad: