KU:s frågor till Fredrik Reinfeldt

Förhörs om krishanteringen i regeringskansliet

Statsminister Fredrik Reinfeldt och dåvarande statssekreterare Ulrica Schenström (längst till höger) i en tidigare KU-utfrågning.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och dåvarande statssekreterare Ulrica Schenström (längst till höger) i en tidigare KU-utfrågning.

Regeringens högste tjänsteman var full på krogen - samtidigt hade hon krisjour.

Hur kunde det bli så?

Här är frågorna som riksdagen vill att statminister Reinfeldt ska svara på i dag.

Förre statssekreterare Ulrica Schenström hade regeringens krisjour samtidigt som hon satt på krogen och drack vin med en reporter från TV 4.

Hon fick sparken av statsminister Reinfeldt när det visade sig att hon ljugit om mängden alkohol som druckits den där oktoberkvällen förra året.

Nu vill riksdagens granskningsutskott, konstitutionsutskottet KU, ha svar på hur det egentligen står till med regeringens krisarbete. I går svarade Schenström skrifligt på KU:s frågor. Hon tog på sig hela ansvaret själv och skrev att hon var mycket väl medveten om sitt ansvar som regeringens högste tjänsteman. Men KU nöjer sig inte med hennes svar.

Frågorna till Reinfeldt

I dag är statsminister Reinfeldt kallad till riksdagen. Enligt KU-ledamoten Morgan Johansson (s) är det bland annat de här frågorna som han ska svara på:

Hur försäkrade sig Fredrik Reinfeldt om att Ulrica Schenström visste vilket ansvar hon hade för krisberedskapen?

Hur kontrollerade Reinfeldt att hon fick den utbildning och infomation som hon behövde för att sköta sitt jobb?

Under Schenströms tid som statssekreterare genomfördes tre krisövningar. Deltog hon själv i övningarna? Det bör Fredrik Reinfeldt ha kännedom om.

Stämmer det att Fredrik Reinfeldt själv gav Schenström i uppdrag att ha bakgrundssamtal på krogen tillsammans med TV4-reportern Anders Pihlblad?

Hur fungerar krisberedskapen i regeringskansliet i dag?

Statsministerns ansvar

Det var miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som anmälde Fredrik Reinfeldt till KU. Han menar att Schenströms svar är viktiga. Men den som verkligen bär ansvaret för hur regeringens krisarbete fungerar, det är statsministern själv.

– Det verkar inte klarlagt vilka diskussioner statsministern egentligen har haft med Schenström om hennes ansvar för jouren. Och hände det här ofta - att den ansvarige inte var i skick att uppfylla sitt ansvar?

Tror du vi får svar i dag?

– Jag hoppas det. Men det beror på om statsministern är beredd att lägga alla korten på bordet, säger Peter Eriksson.

Inte heller KU-ledamoten Morgan Johansson tycker att gårdagens svar från Schenström räcker.

– Vi vill ha tydligare svar på frågan om vilka instruktioner som Reinfeldt gav sin statssekreterare när det gäller krisberedskapen.

Publisert: