Så kan du tjäna pengar på bankkrisen

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Börsen raser och bostadspriserna sjunker

Bankkrisen i USA leder till en oro på marknaden.

Börsen rasar och den höjda reporäntan pressar bostadspriserna.

Men för den som har pengar att investera kan oanade möjligheter kanske öppna sig.

Pengar att tjäna Lägre bostadspriser och börsras kan innebära fyndläge om man har pengar att investera.
Pengar att tjäna Lägre bostadspriser och börsras kan innebära fyndläge om man har pengar att investera.

Tidigare har man kunnat rapportera om sjunkande priser på bostadsrätter men snart kan det vara villornas tur att sjunka i värde. Enligt den senaste småhusbarometern från Statistiska centralbyrån (SCB) kostar en villa i dag i genomsnitt 1,9 miljoner kronor i landet. I Storstockholm ligger snittpriset på närmare 3,5 miljoner kronor.

– Jag tror att villapriserna kommer sjunka lite, även om det inte har visat sig i statistiken ännu. Dem som har köpt villa de senaste åren trodde nog inte att räntan skulle bli så här hög, säger Ann-Sofie Magnusson som är familjeekonom vid Ikanobanken.

Överväg köpet

Det innebär att den som överväger att köpa ett hus eller en bostadsrätt kan luta sig tillbaka, ta sig tid att studera marknaden och spana in olika hus och bostadsområden innan man slår till och kanske göra ett riktigt kap.

Ann-Sofie Magnusson tror att de flesta som har köpt hus på senare år prioriterar sina bostadslån, biter ihop och betalar även om det blir dyra lån. Därför är det nog få familjer som har köpt bostad dyrt och kanske tvingas sälja till ett lägre pris.

– Men om någon i familjen blir arbetslös eller sjuk så orkar man förmodligen inte. Om arbetslösheten stiger så kan familjer bli tvungna att sälja.

Billigare på börsen

På en marknad med sjunkande priser finns alltid någon som förlorar och någon som tjänar på det hela. Detta gäller även aktiemarknaden.

Även om det är svårt att sia om framtiden kan man konstatera att den som investerar i aktiefonder i dag köper andelar som kostar 75 procent av vad de kostade vid årsskiftet.

– Nu kostar aktierna i snitt 27 procent mindre än de gjorde vid nyår, konstaterar Ann-Sofie Magnusson.

Publicerad: