Reinfeldt forfarande etta på listan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

... men Zlatan närmar sig mer och mer

Fredrik Reinfeldt behåller sin förstaplats.
Foto: LOTTE FERNVALL
Fredrik Reinfeldt behåller sin förstaplats.

Politiker, direktörer och medietoppar dominerar Maktsverige.

Men i listans toppskikt finns en udda fågel – ­Zlatan Ibrahimovic.

–?Han påverkar enormt många unga människor, säger statsminister Fredrik Reinfeldt som toppar listan.

För fjärde året i rad har Aftonbladet låtit en jury på 47 personer utse Sveriges 100 mäktigaste. I toppen har Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och riksbankschefen Stefan Ingves sällskap av fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Och det är inte första gången.

Tre av de fyra år som Aftonbladet presenterat listan har Rosengårds stolthet dribblat sig in på topp 10. I år är han ensam bland de 30 mäktigaste i Sverige om att inte hämtas från de traditionella maktpositionerna i politik, näringsliv och media.

Inte förvånad

Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte förvånad över Zlatan Ibrahimovics särställning. Han beskriver Zlatan som en inspiratör för mängder av unga killar och tjejer.

–?Makt är att påverka andra. Det har jag i min roll. Men det har också han. När unga människor pratar om framtiden, så hänvisar de ofta till idrottsstjärnor som en väg till något stort. Jag tror att Zlatan är den tydligaste symbolen för det, säger han.

–?Kan han vara den unga tar intryck av, har vi all anledning att vara glada.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tror inte att fotbollsstjärnans inflytande begränsar sig till de som är fotbollsintresserade.

–?Att ha makt är att kunna kittla sinnena och utmana tankarna hos folk. Och det gör verkligen Zlatan. Han är den evige uppstickaren, den evige utmanaren och den evige bråkstaken. Så som många av oss skulle vilja vara, säger hon.

Krisen märks

I år märks finanskrisen tydligt på listan. Riksbankschefen Stefan Ingves avancerar, liksom bankchefen Annika Falkengren och flera kända ekonomer. Konflikterna i oppositionen tjänar vänsterpartiet och miljöpartiet på. Både Maria Wetterstrand (mp) och Lars Ohly finns bland årets maktraketer.

Publicerad: