”Omskärelse kan skydda mot cancer och HIV”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-28

Manlig omskärelse kan skydda mot HIV-infektion och det virus som orsakar mot livmoderhalscancer, visar ny forskning.

Det är tidningen Journal of Infectious Diseases som presenterar tre rapporter som samtliga anses lägga ytterligare fakta till debatten om huruvida män – och nyfödda pojkar – bör omskäras för bättre hälsa.

Första exemplet är Bertran Auvert vid universitetet i Versailles, Frankrike som tillsammans med sydafrikanska kollegor har testat över 1 200 sydafrikanska män. Resultatet visar att bara 15 procent av de omskurna männen – mot 22 procent av de som inte var omskurna – var smittade av humant papillomavirus, HPV, som är huvudorsaken till livmoderhalscancer och genitala vårtor.

”Indikationer finns”

– Detta förklarar varför kvinnor med omskurna partners har mindre risk att få livmoderhalscancer än andra kvinnor, skriver de enligt Reuters i sin rapport.

Den andra rapporten uppvisade mindre tydliga resultat, men Carrie Nielson med kollegor, från Oregon Health & Science University, säger sig ha funnit indikationer som pekar på att omskärelse kan skydda män.

Tredje studien ska enligt tidningen ha gett mindre utrymme för tolkningar.

Där är det Lee Warner från amerikanska Centers for Disease Control and Prevention som visar att tio procent av de män med stor risk att smittas av HIV var omskurna – jämfört med 22 procent i samma grupp inte var det.

ANNONS