Rymdkablar och superdyra högtalare

Publicerad:
Uppdaterad:
Är du ute efter bra ljud och vill bli av med pengar i helgen? Då är Stockholms Hifi-mässa rätt given. Varför inte slå till på ett par högtalare för 1,2 miljoner?
Foto: Nordost / Kef.
Är du ute efter bra ljud och vill bli av med pengar i helgen? Då är Stockholms Hifi-mässa rätt given. Varför inte slå till på ett par högtalare för 1,2 miljoner?

NYHETER

För sjunde året i rad att dags att diskutera kablar, fiberkänslighet, högtalarsystem och baslådor. I helgen stundar nämligen hifi-mässa i Kista.

Vi ringde upp arrangören Anders Walther för att kolla trender och höra om det verkligen bara är män som besöker mässan.

- Tyvärr är det mest män och gubbar som dyker upp. Men vi försöker få hit fler som inte bara är intresserade av teknik utan även musik. Och så klart vill vi ha hit fler tjejer! Det blir ju mycket fokus på teknik och rätt nördiga saker men i år testar vi med livemusik och andra evenemang.

Ni har en hel många utställare. Hur många av dem är tjejer?

- Tyvärr bara en enda. Men hon har hittat en riktigt bra nisch, hon designar akustikplattor som man sätter på väggen för att ljudet ska absorberas bättre.

Hifi-utrustning kan bli hur dyr som helst. Vad är det dyraste ni säljer på mässan?

- Den dyraste kabeln ligger på 120 000 kronor och är skapad för att användas i rymden. Alltså, det är mycket humbug i den här branschen och man kan fråga sig varför man ska ha en rymdkabel hemma. En kabel är ju bara ett filter, den kan aldrig lägga till ljud bara filterera bort. Men det finns ju en marknad för det.

Får man mycket kabel för 120 000 kronor?

- Det är två högtalarkablar, men så mycket vet jag inte. För att kabeln ska funka i rymden måste den vara helt platt. Du kan alltså lägga den under mattan. Det är ju alltid bra.

Vad har ni för lyx när det gäller högtalare?

- Vi har min favoritdesigner Ross Lovegrove som har formgivit högtalarna Kef Muon. De är rätt dyra.... 1,2 miljoner för ett högtalarpar. Men då är de 2,2 meter höga också.

På åttiotalet skulle man ha stora högtalare, på nittiotalet krympte de. Vilka trender finns det nu?

- In wall-högtalare kommer på bred front. Man kan säga att det finns två vägar just nu: design som syns och nolldesign. Ska det vara designade högtalare ska de verkligen vara utflippade. Eller så ska de inte synas alls.

Säg att jag ska köpa en ny hifi-anlägggning. Vilken musik ska jag ta med till provlyssningen?

- Din favoritplatta som du lyssnar på hemma, musik du känner igen helt enkelt. Skit i om det är dålig inspelning.

Vilken platta tar du med dig?

- David Bowies "Honky Dory".

Vad blir det för livemusik på mässan?

- Bland annat spelar en jätteduktig och rätt galen norsk gitarrperformancekille, Knut Reiersrud. Han är troende så han går inte på droger även om man ibland kan tro det när man ser honom på scen.

Till sist: Är dyrast bäst?

- Verkligen inte. Du får en jättebra anläggning för 10 000 kronor.

Lovisa Madås

Allt om Stockholm

Tyck till!

Publicerad: