Stämmer Tysklands två största förlag

Foto: GUstav Mårtensson
Stjärnadvokat Svenska kungahusets företrädare har bland annat företrätt prinsessan Caroline av Monaco och gett henne en rättslig seger om rätten att inte få bli fotograferad alls.

Nu går kungahusets tyske stjärnadvokat åter till attack mot skvallerpressen.

Två av Tysklands största förlag har stämts vid en domstol i Hamburg. Där krävs de på både dementier och pengar.

Det handlar om långt över 100 publiceringar av både text och fotomontage om de båda prinsessorna Victoria och Madeleine, säger Matthias Prinz till TT. Han är stjärnadvokat med kändisar och medier som specialitet.

Förutom att han sedan 2003 redan plockat hem en rad ursäkter och skadestånd åt svenska hovet i Tyskland företrädde han prinsessan Caroline av Monaco, när hon vann sin seger i Europadomstolen om rätten att inte få bli fotograferad, en dom som glatt kändisar och bekymrat medier i hela Europa.

Attackerar veckotidningar

Den här gången är det veckotidningar, företrädesvis sådana med en kvinnlig målgrupp, från Bauer Verlagsgruppe i Hamburg och WAZ-koncernen i Essen som fejkat och klistrat.

Bland titlarna finns ”Alles für die Frau”, ”Schöne Woche” och ”Neue Post”, några av de upplagestarkaste publikationerna på den tyska jättemarknaden för skvaller om adel och kungligheter.

Dementi på förstasidan

Det behöver dock inte gå så långt som till domstolsförhandling i alla enskilda fall. Det är vanligt att parterna enas dessförinnan. På det sättet har Prinz tidigare haft framgång för svenska hovet. Tidningen trycker en dementi, ber om ursäkt och lovar att aldrig upprepa lögnen, allt på förstasidan.

– Om det lyckas den här gången är det ännu för tidigt att uttala sig om, säger Matthias Prinz.

I de nu aktuella fallen handlar det dels om krav på dementier och dels om skadestånd. När de pengarna sedan hamnar på de kungliga kontona vidarebefordras de till de välgörande ändamål som hovet bestämmer.

TT