Så blir Obama som president

avJoakim Ottosson

NYHETER

Läs chattet med Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson

Severin säger: Hur tror du att Obama kommer lösa USAs ekonomiska kris ?
Wolfgang Hansson säger: Han har redan aviserat att han ska lägga fram ett gigantiskt räddningspaket som bland annat ska innehålla en rad statliga projekt som väar och broar. Det intressanta blir att se hur han löser biltillverkarnas kris. Går de omkull med alla sina underleverantörer väntar tvåsiffrig arbetslöshet i USA.misslyckas Obama få igång världens ekonomiska motor snabbtblir följderna allvarliga även för Sverige.
Taj säger: Vorde det inte smartast utav den nye presidenten att ställa in denna stora invigning som kostar staten över en miljon dollar eftersom att Amerika har en landsskuld på över " 8.8 trillion dollars"? Så att han kan föregå med ett gott exempel att få landets skuld reducerad och börja med sig själv.
Wolfgang Hansson säger: Installationen är garanterat dyrare än så. Vad jag förstår finansieras den av allmänhetens bidrag till Obama. Normalt brukar det vara storföretagen som står för notan. Det känns ändå bättre att amerikanerna betalar själva. Installationen är en viktig symbolhandling med lång historisk tradition.
Labbs säger: Den ekonomiska krisen lär väl knappast gynna Barack Obama i sitt första skede. Har Obama nämnt några lösningar om den stora statsskuld som just nu tynger USA? Skattehöjningar/neddragningar?
Wolfgang Hansson säger: Han kommer snarare att vara tvunge att öka statsskulden. Hans räddningspaket ligger minst i storleksordningen 700 miljarder dollar, troligen mer. Att få ner statsskulden blir ett jobb att ta itu med efter att ekonomin har vänt.
Lindeberg säger: Är det igentligen så stor skillnad på en republikan och demokratisk president? Jag märker iofs en stor skillnad i retorik vilket kanske kan påverka psykologiskt i rätt riktning i dessa tider... Vad tror du om det?
Wolfgang Hansson säger: Ideologiskt är det en viss skillnad även om både Obama och Bush i Sverige hamnar ute på högerkanten. Republikanerna vill traditionellt minska statens roll så mycket som möjligt och förordar privata lösningar på sjukfölrsäkringar, pensioner och liknande. Demokraterna vill bygga mer av ett socialt skyddsnät för att nämna en sak. Men framförallt är presidentskapet en fråga om person. Den som innehar posten sätter sin högst personliga prägel på politiken. Dessutom starkt påverkad av akuta händelser.
Kalle anka säger: Hej, jag har lite frågor om Obama. Vad kommer Obama försöka göra om iraq kriget? kommer han göra allt för att alla ska komma tillbax?
Wolfgang Hansson säger: Obama har lovat att dra tillbaka alla amerikanska soldater inom 16 månader. Återstår att se om han klarar det. Om irakierna är redo att ta över utan att det blir fullt kaos. Samtidigt har Obama sagt att han tänke utöka kriget mot talibanerna i Afghanistan. Här finns givetvis risken för att han gör om Bush misstag.
Pontan säger: Hur tror du att Obama som president kommer att påverka resten av världen?
Wolfgang Hansson säger: Enormt mycket. Världen har väntat i över två månader poå att han ska tillträda och förväntningarna är extremt höga. Alla verkar i nuläget vara beredda att lyssna in Obama och se hur han tänker lösa de stora frågorna. Till och med arabvärlden är försiktigt positiv. Men det gäller givetvis att Obama levererar resultat också. Annars kan han snabbt gå från frälsare till vilken president som helst.
Henrik Landskrona säger: Vad skulle Obama kunna göra för den Afroamerikanska befolkningsdelen som ingen president gjort innan?
Wolfgang Hansson säger: Framförallt tror jag han stärker både de färgades och latinos självförtroende bara genom att de ser honom sitta i Vita Huset. Plötsligt ser det att det finns möjligheter även för dem. Man ska komma ihåg att USA fortfarande är ett väldigt rassegregerat samhälle. Här finns mycket att göra för Obama med att öka jämlikhet och minska klyftor.
asdf säger: Det har hänt förut, mordförsök på presidenter. Tror du att risken är extra överhängande denna gång då Obama är den första afroamerikanska presidenten?
Wolfgang Hansson säger: Säkert finns det högerextrema vita grupper som gärna vill se Obama död. På så sätt är han extra utsatt. Men vem som helst som innehar posten är per automatik en måltavla. Det följer med ämbetet som världens mäktigaste man.
Erik säger: Hur ser Obamas utgångspunkt ut jämfört med tidigare presidenter de senaste åren?
Wolfgang Hansson säger: På ett sätt har han det otroligt förspänt. Han kommer att bli jämförd framförallt med George W Bush, en president som allmänt av amerikanska historiker rankas som den sämste i modern tid. Samtidigt är det ingebn president efter andra världskriget som haft så många stora och avgörande frågor han måste lösa. Lyckas han är hjälterollen given. Men chansen är också stor att han misslyckas på många punkter.
wind säger: Hur kan obama påverka sverige i framtiden?
Wolfgang Hansson säger: Lyckas han få igång den amerikanska ekonomin innebär det en snabbare vändning även för svenska löntagare och pensionärer. Förhoppningsvis kan han också föra en mer ansvarsfull världspolitik som resulterar i ett fredligare jordklot. Något som alla får glädje av.
Moderator säger: Nu tar vi sista frågan!
säger: Hej. Om Du spekulerar, hur länge sitter Obama innan amerikanska folket ger honom kritik för att inte genomföra det han nu lovat. Han har ett stort tryck på sig med omöjliga uppgifter att lösa. Hur länge sitter han innan han ifrågasätts enligt din mening?
Wolfgang Hansson säger: Jag tror han kan få en extra lång smekmånad. Men om det inte finns en allmän känsla i samhället att han börjar få ekonomin på rätt köl, att swoldaterna bröjar strömma hem från Irak, att fredssamtal kommer igång mellan israel och palestinierna, att de amerikanska koldioxid utsläppen minskar, så tror jag att efter ett halvår så kommer han inte längre att vara den frälsare många i dag hoppas på.
Moderator säger: Nu är chatten över. Tack alla läsare och tack Wolfgang Hansson!
Wolfgang Hansson säger: Tack för alla intressanta frågor.