Farväl, tjockis

NYHETER

”Jag är ingen blyg person. Ju mer ni skrattar åt mig, desto mer blottar jag mig.”

1 av 6 | Foto: Hon blev bara 60 år. Shen Dianxa är död. Efter att ha spridit glädje och fått kineser världen över att skratta besegrades hon till slut av levercancern. ”Hon gav oss mycket glädje. Ljudet av hennes skratt var en del av uppväxten i Hongkong”, säger Donalt Tsang, chefminister i Hongkong.

Ur tidningen Sohu Yule. Hon var tjockisen som fick hela Hongkong att skratta. En komiker och förebild för kineser världen över.

– Jag är Shen Dianxia, herre över mitt eget öde och liv, sa hon.

Nu har hon tvingats se sig besegrad. Av sin levercancer.

Hon visste vad hon ville.

Underhållningsstjärnan Shen Dianxia, eller Lydia Shum som hon också kallades, undvek överlägsna människor – de fick henne att må dåligt.

Och hon hade en dröm: att tjäna mycket pengar. 

Hon föddes 1947 i en rik familj i Shanghai, som femte barnet i en syskonskara på åtta. Redan som 13-åring slog hon igenom med en roll i ”When the peach blossoms bloom” producerad på det Hongkongbaserade filmbolaget Shaw Brothers. Barnstjärnan klev rakt in i Hongkongpublikens hjärtan och de övergav henne aldrig efter det. 

Utnyttjade sin övervikt

Trots att hon var med i över 100 filmer och ledde den populära tv-showen ”Happy tonight” i över 20 år, tröttnade aldrig publiken på henne.  

Oftast kallades hon bara Fei-fei som betyder tjockis. Under hela sin karriär var hon överviktig, vilket hon också utnyttjade på scenen. Mest älskades hon för sitt helt egna skratt, sitt alltid stora svarta hår och de karaktäristiska glasögonen med breda, svarta bågar.

Men Shen Dianxia fick ingenting gratis. Hon jobbade extremt hårt för att bli populär och var känd för att inför varje tv-framträdande metodiskt gå igenom varje replik tills att den var så rolig som möjligt. 

På 70-talet var hon på toppen av sin karriär. Då träffade hon sin stora kärlek, skådespelaren Zheng Shaoqiu. 

Zheng Shaoqiu var hennes raka motsats. Lång och smal – och okänd. Han kände sig misslyckad som bara fick småroller. Men Shen utnyttjade sin ställning i branschen och rekommenderade honom till ett stort antal regissörer och filmbolag. Tack vare hennes hjälp kom rollerna. Efter några år räknades han som en av de större.

Zheng lämnade henne

Det blev början på slutet av Shens lycka.

De hade gift sig 1985 och 1987 fick de en dotter, men mindre än ett år senare lämnade Zheng Shaoqiu henne för en annan kvinna.

Shen Dianxia visade inte publiken vad hon kände. Hon fortsatte att skratta högt och fick publiken att skratta ännu högre.

Det blev hennes egen kropp som slutligen besegrade henne. 

2006 fick hon veta att hon hade cancer i levern. Hon tvingades kliva av scenen och i två år åkte hon in och ut på sjukhus för behandlingar. Den 19 februari i år, på morgonen, somnade hon in på Mary Hospital, 60 år gammal.

Hongkongs chefsminister Donald Tsang var märkbart tagen när han i ett tv-inslag sa: 

– Hon gav oss mycket glädje. Ljudet av hennes skratt var en del av uppväxten i Hongkong.

Källor:

Sohu Yule, 19–24 februari, 2008

Fei-Fei om sig själv

Namn: Shen Dianxia.

Född: 1947 i Shanghai.

Yrke: skådespelerska, komiker, programledare.

Familj: föräldrar, fyra äldre systrar, tre yngre bröder samt dottern Zhen Xinyi.

Hobby: Det kinesiska sällskapsspelet Mahjong samt film.

Favoritfärger: Röd och vit.

Förebild: Dottern Zhen Xinyi.

Favoritdjur: Hund.

Favoritmat: Skaldjur.

Favoritland: Kina.

Värsta plats: Afrika.

Saker jag aldrig förlåter: Överlägsenhet.

Vad som gör mig besviken: När jag inte får det jag vill ha.

Människor som får mig att må bra: De som får andra människor att känna sig trygga.

Högsta dröm: Att tjäna mycket pengar.  

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina