Här hittas Bobby, 10

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-18

Pojkens kropp låg i dyn – på botten av sjön

JÖNKÖPING

På en smal bår bärs kvarlevorna över isen in mot land.

Sökandet efter den mördade lille Bobby, 10, är sannolikt över.

Polisen misstänker att det är här – 50 meter ut i Lovsjön strax söder om Jönköping – som hans kropp dumpats.

Sökandet inleddes vid 10.30-tiden på förmiddagen i går. Då anlände två skåpbussar med Göteborgspolisens brottsplatstekniker, fyra dykare från Kustbevakningen i Göteborg och polisinspektör Ingvar Lauri med likhunden Pierie från Göteborgspolisens hundgrupp.

Låg nära badbryggan

Fritidsområdet alldeles bakom vägrestaurangen Hyltena vid E4:an är mycket populärt så här års, när många fiskare håller till ute på isen.

Cirka 50 meter från badbryggan, i en skyddad vik, skottade polisen i går undan snön på en 10 kvadratmeter stor yta. Därefter borrades flera små hål i den 35 cm tjocka isen för att ge sökhunden möjlighet att känna vittring från sjöns botten.

När schäfern markerade kunde man med motorsåg ta upp en större vak och låta dykarna gå ner i vattnet.

Inslagen i paket

Efter ett par timmars sökande med lampor och undervattenskamera, längs den dyiga botten på cirka 3 meters djup, stod det klart att det fanns något misstänkt i vattnet.

Sakta och varsamt började bärgningen, och kroppen, inslagen i ett paket, lyftes upp i en räddningsduk och fördes in i ett vitt tält invid vaken.

Klockan 16.45 gick en långsam procession över isen, fyra bärare och en smal bår. Några minuter senare rullade begravningsbyråns bil bort från parkeringsplatsen vid Lovsjön.

Rädd och sorgsen

För många boende runt sjön kom polisens tillslag helt överraskande – och alla är lika bestörta.

– Det är förfärligt. Man blir både rädd och sorgsen. Och varför har pojken hamnat just här? undrar en kvinna som arbetar ext­ra på restaurangen vid rastplatsen.

Kvinnan har under vintern promenerat över isen till jobbet. Sedan i januari har hon antecknat temperaturen för att kunna beräkna isens tjocklek.

–Under jul och nyårshelgerna var det mild­väder och öppet vatten. Först i trettonhelgen började det frysa på. Jag vet säkert att det var minus 10 grader den nionde januari, och sedan dess har isen legat.

Du har inte märkt något särskilt, sett spår av att någon huggit upp en vak i isen?

– Nej, men för några veckor sedan reagerade jag faktiskt på att det var blött på ett ställe i snön. Då tänkte jag att det måste vara en vanlig spricka i isen.

– Nu vet jag inte vad jag ska tro.

Dumpades i januari

Sannolikt har Bobbys kropp förts till Lovsjön under januari – någon eller några veckor efter trettonhelgen då han sågs av en granne hemma hos sin mamma och styvpappa i stugan utanför Malmbäck.

Hela sträckan mellan Malmbäck och Hyltena rastplats vid Lovsjön är längs de mindre skogs­vä­g­arna cirka 3 mil lång.

Ebba von Essen