SENIORSLAGET

NYHETER

Så flörtar partierna med pensionärerna

Foto: PRESSENS BILD
De Äldre blir fler och fler Göran Persson och Fredrik Reinfeldt slåss nu om de äldre väljarna. Medan socialdemokraterna satsar på äldreomsorgen satsar den borgerliga alliansen på jobb. Teckning: Fredrik Persson

Det ska vara en gamling i år.

Det är inte bara mammorna som blir äldre och äldre.

Valets hetaste väljare har fyllt 65.

I dag fortbildar sig statsminister Göran Persson genom att delta i ett seminarium om vård av äldre. För ett par veckor sedan invigde han ett äldreboende och lät sig fotograferas med sirliga damer.

Pensionärsflört

Men det är inte bara socialdemokraterna som flörtar med de äldsta.

I går presenterade den borgerliga alliansen sitt program för ekonomisk tillväxt. Där spelar pensionärerna en central roll.

Att satsa på gamlingarna är strategiskt rätt – av flera skäl.

Valtaktiskt v ore det katastrof att inte fokusera på den enda åldersgrupp som växer under de närmaste 30 åren.

Ekonomiskt vore det lika illa. De många gamlingarna sätter press på samhällets ekonomi när lika många som i dag ska försörja nästan en miljon till.

Alltså storsatsar både rött och blått på de äldre.

Plusjobb kallar socialdemokraterna subventionerade jobb för äldre arbetslösa i kommuner och landsting.

Den borgerliga alliansens version kallas nystartsjobb. Arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös över 55 ska slippa arbetsgivaravgifter i tio år.

Både socialdemokraterna och alliansen vill öka pensionärernas inflytande.

Ny pargaranti

Socialdemokraterna vill bland annat införa en pargaranti som tillåter man och hustru att följas åt in i äldreomsorgen. Den ena ska inte behöva bo kvar ensam hemma.

De borgerligas variant kallas Fritt val.

Vårdminister Ylva Johansson vill att pensionärerna ska kunna köpa subventionerade tjänster. Det vill alliansen också – fast de begränsar sig inte enbart till pensionärerna.

Jobba efter 65

Men det finns också olikheter. Socialdemokraterna tänker satsa en miljard mer om året på äldreomsorgen. Medan alliansen i stället vill locka gamlingarna att jobba längre.

Den som fortsätter att jobba efter 65 ska få dra av 63?000 kronor första året och 72 000 kronor året därpå. Arbetsgivaren slipper arbetsgivaravgifter.

Har ni fattat det, pensionärer? Ni är hur glödheta som helst.

Lena Mellin