Stort utsläpp av brandfarligt ämne

Foto: En stor räddningsinsats kallades till Västberga industriområde söder om Stockholm. Nära 1000 liter av det brandfarliga ämnet harts hade läckt ut.
NYHETER

Fyra räddningskårer från Stockholms län fick under måndagseftermiddagen rycka ut då runt 1000 liter harts läckt ut i Västberga allé.

– Harts är extremt brandfarligt och kan även vara explosivt. Så vi tar situationen på mycket stort allvar och har sänt ut hela länets kemresurs dit, säger Ulf Scheitauer, informatör vid Stockholms brandförsvar till aftonbladet.se.

Omkring tusen liter av ämnet har läckt ut vid en omlastningsdepå för DHL vid Västberga industriområde. Hur det gått till är ännu okänt. Räddningtjänsten nåddes av larmet klockan 14.27.

Ett 40-tal personer i den närmsta byggnaden har utrymts och man har spärrat av på ett område av 300 meter runt platsen. Räddningskårerna från Södra Roslagen, Farsta, Brännkyrka och Upplands Väsby arbetar med att sanera.

Vid 17.00 hade oljan samlats upp på ett lastbilsflak med hjälp av ämnet Absol.

- Inom tjugo minuter räknar vi med att ha sugit upp den till en tankbil. Efter det kan vi häva avspärrningarna, säger överbrandmästare Lars Järnkrok.

Lars Nylander, Karin Henriksson