Statens åsiktsverk

NYHETER

Hakelius lägger sig i veckans politik

Foto: KORVSTOPPNING Reklam för korv är reklam. Reklam för partier är information. Och reklam från staten kan du inte ens rösta bort. OBS! Bilden är ett montage.

Om man tar en snygg fyrfärgsbild av en frukostkorv och skriver en liten stump om hur god den är kallas det reklam. Om man tar en snygg fyrfärgsbild av Lars Leijonborg och skriver en liten stump om hur god han är kallas det information.

Det är ett fascinerande faktum. Det är också ett svårhanterligt faktum. Om man hör till den grupp svenskar som har skylten ”Ingen reklam, tack!” på dörren, slipper man möjligen frukostkorven, men inte Lars Leijonborg.

Att sätta upp en skylt med texten ”Ingen information, tack!” skulle kanske ge en bättre chans att slippa Leijonborg, men korven slinker igenom. Sätter man upp båda skyltarna får man antagligen ingen post alls.

Och problemet är inte bara Lars Leijonborg. För just nu trycker alla partier flygblad, broschyrer, manifest och vad som lite skojfriskt kallas ”böcker”.

Just denna situation är inte helt hopplös.

Vi kan se på den ungefär på samma sätt som vi ser på kriminalitet: att helt bli av med kriminaliteten är en fåfäng dröm, men vi kan straffa enskilda förövare. Till exempel genom att spara alla papper i partiordning och på morgonen den 17 september väga dem och lägga vår röst på partiet med den lättaste högen.

Tyvärr har vi inte samma makt över alla ”informatörer”.

Sven-Erik Österberg, vår kommun- och finansmarknadsminister, skrev häromdagen i Dagens Industri under rubriken ”Svenska spel ska inte göra reklam”.

Med det menade han inte att Svenska spel ska sluta göra reklam. Han menade att vi ska kalla Svenska spels reklam för information, eftersom Svenska spel ägs av staten. Samma argument används för alla dessa statliga bolag, verk och myndigheter som bedriver propaganda av något slag.

Naturvårdsverket. Skatteverket. JämO. Ungdomsstyrelsen. Folkhälsoinstitutet. Glesbygdsverket. Kommittén för EU-debatt. Nationella sekretariatet för genusforskning.

Det där är bara några få exempel på offentliga institutioner som vill få dig att tycka något särskilt. De gör filmer, sätter upp stora affischer på stan och trycker broschyrer och böcker fulla med argument för att du ska ändra din ståndpunkt. Du betalar för det. Det kallas information.

Vad kommer att hända med dem efter den 17 september?

Ingenting.

För oavsett hur du röstar kan du inte avsätta just de här politikerna. Det kallas demokrati.

Vanligtvis säkra källor

Du & jag

Johan Hakelius