”Enorm tur att vi klarade oss”

NYHETER

Svenskarna flydde från jordskreden i Guatemala

1 av 3 | Foto: OFFER FÖR KATASTROFEN Den lille pojken försöker att hålla värmen vid floden Chimaltenango som dragit med sig hus och en lastbil efter ovädret som drabbat stora delar av Centralamerika.

ANTIGUA, GUATEMALA. Hela byar blir nu förklarade som kyrkogårdar i det hårt drabbade Guatemala.

I lermassorna - flera meter tjocka - ligger ännu hundratals offer för orkanen Stan.

-Det känns som vi haft en enorm tur som klarat oss undan, säger svenskarna Karin Andersson och Per Pettersson som evakuerades från de värst drabbade områdena.

Det är i områdena runt sjön Atitlán, cirka 20 mil väster om huvudstaden Guatemala City som effekterna av orkanen Stan slagit hårdast.

Byn blir kyrkogård

Hela byar är utplånade i områdena där den fattigaste delen av Guatemalas befolkning, mayaindianerna, är bosatta.

De officiella siffrorna talar om 640 bekräftade dödsoffer i Guatemala och det rapporteras upp till 2000 personer saknas. Antalet offer kommer med all sannolikhet att bli mycket högre.

Den värst drabbade byn Panabaj har begravts i ett närmare 800 meter brett och upp till sju meter tjockt lerlager som vällt ned från de regnmättade kullarna ovanför byn.

-Panabaj existerar inte längre. Vi begär att byn ska förklaras som kyrkogård. Vi är trötta. Vi vet inte längre var vi ska gräva, säger borgmästaren Diego Esquina till AP.

Förstod inte allvaret

Svenskarna Karin Andersson och Per Pettersson, båda 23, från Göteborg var i staden San Pedro när jordskreden inträffade.

-Vi hörde talas om att en by hade försvunnit, många i San Pedro talade om vad som hänt. Men ingen av oss turister förstod nog hur allvarligt det var, säger de.

Efter några dagar kunde Karin och Per ta en båt från San Pedro till staden Panajachel.

-Vi såg skymtar av jordskreden vid byarna utefter stranden, berättar de.

Evakuerades till fots

-När vi kom fram till den lilla hamnen var bryggorna täckta av lermassor.

I Panajachel har myndigheterna inrättat ett katastrofcenter för evakuerade turister. Per Pettersson och Karin Andersson övernattade där innan de i lördags evakuerades de till fots.

- Vi var fyra svenskar totalt i vår grupp. Vi gick i två timmar, myndigheterna delade in oss i grupper om 15 som leddes av en guide eftersom vägarna var helt raserade och bilar kan inte ta sig mellan städerna.

Mexiko drabbat

Enligt andre ambassadsekreterare Per Lorentzson finns totalt 120-130 svenskar i Guatemala idag.

-Elva-tolv har evakuerats från de mest drabbade områdena, säger han.

Även Mexiko har drabbats av orkanen Stan.

I Chiapas väntar 300000 människor på hjälp, men hjälparbetarna har hittills inte lyckats ta sig fram.

Orkaner i år

Leif Kasvi