122 miljoner kronor - vad gör man?

NYHETER

Tre experter svarar

Annika Creutzer, privatekonom, Skandiabanken:

– Först ska han lugna ner sig. Inte bestämma någonting. Sätt in alla pengar på ett bankkonto med bra ränta, eller hos riksgälden.

– Vill han placera ska han lyssna till flera proffs, fördela riskerna. Ett stabilt sparande vilar alltid på tre ben. Fonder och aktier. Bankkonto och obligationer. Och fastigheter – för hans del kanske skog och mark, fritidshustomter, eller ett drömhus.

– Han måste se upp för alla lycksökare. På Finansinspektionens hemsida finns en lista på frågor att ställa när någon föreslår en placering. Dessa måste han plugga in – och prata med finanspolisen när han är tveksam.

Ylva Yngveson, privatekonom, Föreningssparbanken:

– Behåll de vanliga drivkrafterna. Ha kvar jobbet. Håll huvudet kallt, ta det lugnt, gör inget förhastat och berätta inte för alla. Låt inte det materiella ta överhand, då känner han sig till slut värdelös.

–?Pengarna bör ju användas och placeras. Men det är lätt att bli lurad. Satsa på fast egendom, köp hyreshus som ger hyror. Då jobbar pengarna och genererar samtidigt nya.

– Han kan också köpa en herrgård, att rädda, driva och vårda. Eller något annat som förgyller vardagen utan att pengarna konsumeras bort.

Hans Bolander, chefredaktör, Privata Affärer:

– Fall inte för första bästa rådgivare. Tala med många – fråga också kloka släktingar.

– Han kommer att bli antastad av lycksökare, nerringd av folk som vill sälja kapitalförsäkringar. Men prata med seriösa banker och fondbolag –?och placera inte allt på börsen på en gång. Börja med att sätta alla pengar på riksgälden. Där är de säkra – för staten går inte i konkurs. Det kan en bank göra och då är han rökt

– Förmögenhetsskatten är en procent om året, 1,22 miljoner kronor. Han kan helt lagligt placera så att han slipper den skatten. Då kan han ge 1,2 miljoner till Rädda Barnen i stället.

Läs mer: