Biljettkontrollanter anklagas för lagbrott

NYHETER

Har inte rätt att gripa fuskåkare

Biljettkontrollanterna i Stockholms lokaltrafik bryter mot lagen för att sätta dit fuskåkare. Kontrollanter griper ibland resenärer som saknar biljett och vägrar legitimera sig, uppger Ekot.

Det har de inte har rätt att göra enligt Annika Norée, lektor i straffrätt på Stockholms Universitet.

- Man har ingen skyldighet att legitimera eller identifiera sig, säger hon till aftonbladet.se.

Connex, som bland annat sköter Stockholms tunnelbana, och Citypendeln har trappat upp kampen mot fusket det senaste året och i sin iver går de ibland för långt.

- Man är för nitisk och man går för långt i sin uppgift. Situationen verkar inte bra och någonting måste göras, säger Bertil Jansson som är ansvarig för ordningsvaktsutbildningen på Stockholmspolisen, till Ekot.

Förvånad

Men Björn Johansson på Connex känner inte igen bilden som målas upp.

- Jag blev förvånad av vad som sades. Vi agerar inte på det viset. Vi har fått bra information från polisen om vad man får göra och våra kontrollanter känner till vilka regler som gäller, säger han till aftonbladet.se.

Enligt Ekot, som följt biljettkontrollanter från de båda företagen, griper i vart fall Citypendelns kontrollanter resenärer med våld om de inte kan visa biljett och vägrar visa legitimation.

Går mott reglerna

Detta görs även vid utpasseringskontroll, trots att de inte vet om den gripne verkligen har åkt med tåget eller inte. Detta går emot företagets egna regler.

- Det är mycket allvarligt om kontrollanterna inte kan sin arbetsinstruktion. Sedan är det ett allvarligt brott att kvarhålla någon om man inte har fog för det, säger Björn Svensson, Citypendelns chef för biljettkontrollen, till Ekot.

Envarsbrott

På Connex hävdar man att man är väldigt tydlig i instruktionerna till sina kontrollanter – så kallade envarsingripanden är de enda som förekommer.

- Envarsingripande gäller när det begås ett tillräckligt stort brott – när en våldssituation uppstår. Där gäller samma för våra kontrollanter som för vem som helst. Det händer dessutom nästan aldrig, säger Björn Johansson till aftonbladet.se.

Att gripa någon utan att ha rätt till det är ett grövre brott än att fuskåka i lokaltrafiken. Detta skulle kunna leda till märkliga situationer, menar Bertil Jansson.

Gripa kontrollanten

- Rent juridiskt kan det egendomliga uppstå att den som utsattes för kontrollen helt plötsligt har en juridisk rätt att gripa biljettkontrollanten, säger han till Ekot.

Det är inte särskilt vanligt att påkomna fuskåkare vägrar visa legitimation. Om man inte har någon på sig räcker det med namn, adress och personnummer. Men enligt Annika Norée behöver man alltså varken visa legitimation eller uppge namn.

- Om man blir gripen är man i sin fulla rätt att gå. Men man måste tänka på att en kontrollant omfattas av lagen om våld mot tjänsteman, säger Annika Noreé till aftonbladet.se.

Jens Möller