Kungens far hos Hitler

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Uppslagsverk: Gustaf Adolf stödde nazism

1 av 3 | Foto: PRESSENS BILD
Här hälsar han på hitler Kungens pappa Gustaf Adolf skakar hand med Adolf Hitler i Berlin. Nu skriver nätencyklopedin Wikipedia att Gustaf Adolf hade starka nazistsympatier. Hovet säger att uppslagsverket ägnar sig åt historieförfalskning och att prinsen bara skötte sina diplomatiska förpliktelser.

Kungens pappa, arvprins Gustaf Adolf, pekas ut som nazist.

Det internetbaserade uppslagsverket Wikipedia skriver att Gustaf Adolf hade starka nazi-sympatier.

-Jag känner inte till att han uttalat stöd för Nazityskland, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Uppgifterna om Gustaf Adolfs nazistsympatier har funnits på Wikipedias hemsida sedan den 18 februari. Under rubriken "Utbildning och hedersuppdrag" står att prins Gustaf Adolf, precis som kung Gustaf V, hade starka sympatier för Nazityskland.

Hovet förnekar

Enligt hovets informationschef Nina Eldh är uppgifterna i nätencyklopedin felaktiga och när Aftonbladet ber om en kommentar är den väldigt kort.

-Jag känner inte till att Gustaf Adolf någon gång uttalat att han hade nazistsympatier. Närmare än så vill jag inte gå in på det här.

Gustaf Adolf var alltså inte nazist?

-Nej, det är en felaktig historiebeskrivning. Han var arvprins, då måste man följa protokollet och delta i offentliga sammanhang. Han skötte bara sina diplomatiska förbindelser. Det här är min enda kommentar, säger Nina Eldh.

Alla kan skriva

Wikipedia är en encyklopedi på internet, där vem som helst kan skriva artiklar och redigera material. Faktakontrollen görs av användarna.

-Felaktigheter försvinner oftast inom en halvtimme, säger svenska Wikipedias kontaktperson Mats Halldin.

För att information inte ska plockas bort ska helst också källor redovisas.

-Jag tycker definitivt att man kan lita på materialet på Wikipedia, säger Mats Halldin. Men är man osäker ska man naturligtvis kolla uppgifterna en gång till, säger Mats Halldin.

Kajsa Sigvardsson

Publicerad: