Dödligt fågelvirus spritt till Östersjön

NYHETER

Smittade svanar hittade tio landmil från svenska kusten

Foto: Här hittades de två döda svanarna i Österrike.

Nu tycks det dödliga fågelviruset inte vara långt från den svenska gränsen.

Tyska myndigheter rapporterar att man hittat två döda smittade svanar på ön Rügen i Östersjön.

Foto: Karta: AFTONBLADET/ARKIV

Det sedan länge väntade, men fruktade beskedet kom från tyska jordbruksmyndigheterna idag, rapporterar Reuters.

– Vi har väldigt starka misstankar om att båda svanarna har smittats med H5N1, sade Tysklands jordbruksminister Horst Seehofer på en presskonferens sent på tisdagskvällen, rapporterar Reuters.

Han tillade att prover var på väg till Storbritannien för vidare tester på EU:s referenslaboratorium och att slutliga svar väntades komma på torsdag.

– Det avgörande är nu att förhindra en överföring till uppfödda djur, sade han vidare.

Två av fyra döda svanar som man hittat döda har testats positivt för det även för människor dödliga H5N1-virsuet.

Rügen tillhör den nordosttyska delstaten Mecklenburg–Vorpommern, och är Tysklands största ö.

Fall i Österrike också

Tidigare under tisdagen kom rapporter att svanar med fågelvirus hittats i Österrike.

Prover från de två döda svanarna i Graz-området i Österrike, som enligt preliminära tester gjorda i Österrike bar på H5N1, har skickats till EU:s särskilda laboratorium i Weybridge, Storbritannien, rapporterar TT.

Höjd beredskap

Jordbruksverket har tidigare meddelat att man kommer att utöka provtagningen av vilda fåglar till att ske på fler platser än bara på på Ottenby fågelstation på Öland. Flyttfåglar är en möjlig källa till spridning av smittan. Jordbruksverkets ambition är att testa tusentals flyttfåglar som snart kommer tillbaka norrut efter sina vintervistelser.

Så sent som idag varnade representanter från bland annat Jordbruksverket i en debattartikel i Dagens Nyheter att fågelviruset kunde komma till Sverige redan i vår. Man sade också att man i händelser av fall i norra Tyskland ”kommer att att vara snabba med att gå in med nya förebyggande skyddsregler i Sverige”.

Flera dödsfall

Sedan tidigare har de europeiska länderna Rumänien, Turkiet, Grekland, Italien, Cypern, Bulgarien och Slovenien också konstaterat fågelvirusfall. I dag fruktades också att den första EU-medborgaren smittats av H5N1-viruset, en 29-årig man från Saloniki, Grekland togs in och testades, men visade sig senare vara ett falskt alarm.

I Asien och Turkiet har viruset orsakat flera människors död. Totalt har 91 människor dött i världen efter att ha smittats av viruset.

Läs också:

Läs mer:

Robert Triches, TT