Nyheter

”Bolivia på randen till inbördeskrig”

NYHETER

Avgående presidenten Carlos Mesas varnar

Demonstranter har tvingat presidenten Carlos Mesas avgå. På onsdagen tågade de i huvudstaden La Paz mot talmannen Hormando Vaca Díez som automatiskt ska ta över.
Demonstranter har tvingat presidenten Carlos Mesas avgå. På onsdagen tågade de i huvudstaden La Paz mot talmannen Hormando Vaca Díez som automatiskt ska ta över.

Avgående presidenten Carlos Mesas varning för inbördeskrig i Bolivia fick ytterligare kraft på onsdagskvällen av den starkaste oppositionsledaren Evo Morales.

- Landet går mot inbördeskrig om Hormando Vaca Díez blir president, sade Morales i La Paz.

Just nu är oron stor hos många bolivianer att Hormando Vaca Díez, talman i kongressen, ska ta över presidentposten. Talmannen blir automatiskt erbjuden tjänsten när den sittande presidenten avgår, och indikationer på att Vaca Díez kommer att tacka ja figurerade i boliviansk media på onsdagen.

Vaca Díez är inte omtyckt av den fattiga delen av befolkningen och har tidigare antytt att militären borde ingripa mer kraftfullt mot de demonstrerande massorna.

På torsdagen samlas kongressen i den formella huvudstaden Sucre för att först avgöra om Mesas avgång ska godkännas och därefter utse en ersättare.

- Ovissheten om vad som ska komma är jobbigast. Jag ser ingen lösning på konflikten eftersom demonstranterna vill att hela kongressen ska bytas ut, vilket inte är möjligt enligt boliviansk lag, säger Peter Sörbom, informationsansvarig på biståndsorganisationen Svalornas kontor i La Paz.

- Mardrömsscenariot vore att Vaca Díez tackar ja till presidentposten

En lösning

Mesa uppmanade Vaca Díez att tacka nej till presidentposten och gav likaså näste man på tur, om Vaca Díez avböjer, underhusets talman Mario Cossío samma råd. Då går erbjudandet slutligen till ordföranden i Högsta domstolen, Eduardo Rodríguez, som kan utlysa nyval.

- Landet står på randen till inbördeskrig, sade Carlos Mesa till boliviansk radio och TV sent i tisdags kväll.

- Genom att hålla nyval undviker vi förluster av människoliv.

Allt våldsammare

Under onsdagen kom också rapporter om att bolivianska demonstranter intagit sju oljefält i östra Bolivia ägda av BP och spanska Repsol.

Presidentens avgång och talet om nyval har inte lugnat massorna.

- Den stora förändringen de senaste dagarna är att polisen går in mycket tidigare mot demonstranterna med tårgas och vattenkanoner. Stämningen är otäckare, säger Peter Sörbom.

Han berättar om stängda skolor och sjukvårdsmottagningar, brist på livsmedel och bensin och allt våldsammare protester med närmare hundratusen demonstranter på La Paz gator.

Claes Aronsson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter