Nyheter

Soldater ska ta itu med fulla britter

NYHETER

Polisen räcker inte till i ”alkoholstinna” städer

London

Polismakten räcker inte till. I sommar sätter de brittiska myndigheterna in militär för att få bukt med alla festande människor på gator och torg.

Trupper ska patrullera de brittiska städernas gator för att upprätthålla någon form av ordning i den alkoholstinna atmosfären, skriver Sunday Telegraph.

Undersökningar om alkoholkonsumtionen hos unga har orsakat stor oro i regeringen. Antalet dödsfall i skrumplever har ökat tiofaldigt i åldersgruppen 25-44 år de senaste 30 åren enligt offentlig statistik.

Avskaffa happy hour

Regeringen har uppmanat pubar och barer att försöka dämpa omåttligt drickande, bland annat genom att avskaffa "happy hour", när drycker säljs med rabatt.

Det räcker inte längre med vanlig polis för att ingjuta respekt i de festande, anser de styrande i många städer och samhällen.

Inrikesminister Charles Clarke har gett klarsignal till nyordningen efter ett experiment i en stad i Hertfordshire i södra England. Militärpolis patrullerade där mest för att hålla ordning på soldater från en armébas i närheten, men också civila greps. Polisen i staden fann att allmänheten reagerade positivt.

Samhällen vid militärbaser

Den nya patrulleringen ska också ske framför allt i samhällen intill militärbaser.

- Vi tror att enbart närvaron av obeväpnade trupper kommer att avskräcka från dåligt uppförande, säger en tjänsteman inom försvarsdepartementet till tidningen.

Men medborgarrättsförkämpar har uttryckt viss oro. Tidigare har militärer bara använts för att upprätthålla ordningen i Nordirland. Regeringen bör vara mycket försiktig med att sätta in dem under fredstid, anser gruppen Liberty.

TT-AFP

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter