Nyheter

”Detta får vi bära med oss i resten av våra liv”

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Läs hela chatten med Sveriges ambassadör i Bangkok, Jonas Hafström.

Ambassadör Jonas Hafström deltog i arbetet efter tsunamikatastrofen i Thailand.

Nu tackar han för svenskarnas engagemang och hjälp efter flodvågskatastrofen.

”Jag har blivit mer ödmjuk för att leva i nuet och inte planera för långsiktigt”, skriver Jonas Hafström i chattet.
”Jag har blivit mer ödmjuk för att leva i nuet och inte planera för långsiktigt”, skriver Jonas Hafström i chattet.

Mia säger: Hurdana psykiska men har thailändarna själva fått, och framför allt: hurdan hjälp får de för den psykiska delen?

Jonas Hafström säger: Jag vet inte hur deras sjukvård fungerar i denna del, men efter vad jag har sett av våra lokalanställda thailändare på ambassaden så åkte flera flera av dem ner till Phuket för att hjälpa till. Alla har sett och upplevt saker som ingen bör vara med om och som de inte är utbildade för. Detta får vi bära med oss i resten av våra liv. Vår lokalanställda personal har debriefats av personal från Stockholm.

Jonas - Phuket säger: Hur ser läget ut i Khao lak, samt Phi Phi Island ?

Jonas Hafström säger: Räddnings- och röjningsarbetet har varit mycket effektivt. I Khao Lak-området är endast 5 av 85 hotell kvar. På Phi Phi-öarna har uppröjningsarbetet tagit längre tid. Öarna ligger 45 km utanför kusten och all tung utrustning måste fraktas med båt. I näset mellan tvillingöarna finns områden som ännu inte är uppröjda på grund av oklara ägandeförhållanden.

ppåjiggen säger: varför reagerade inte sverige lika snabbt som dom andra länderna?

Jonas Hafström säger: Vaje regering stod i det närmaste överväldigad av katstrofen. Omfattningen växte timme för timme och dag för dag. När det otänkbara inträffat, gjorde alla vad de kunde. Katastrofkommissionen som är tillsatt av regeringen har till uppgift att undersöka hur svenska myndigheter agerade, men också ge förslag på hur beredskapen kan förbättras. Rapporten kommer senast den 1 december.

burt säger: Hur har ditt liv förändrats efter tsunamin?

Jonas Hafström säger: ...suck... Jag tror att jag har samma erfarenhet som alla andra som deltog såväl i Thailand som här hemma. Det är hur lite vi vet om vad som händer i morgon. Och när det inträffar en katastrof som denna: Varför den ena omkom och inte den andra. Det är frågor som det tyvärr inte finns några svar på. Jag har blivit mer ödmjuk för att leva i nuet och inte planera för långsiktigt. Man vet inte vad morgondagen bär med sig i sitt sköte.

Niklas29 säger: Det tog närmare 5 månader innan min kusin på 10 år kunde identifieras. Varför tog det så lång tid???

Jonas Hafström säger: Det tog så lång tid därför att de svåraste identifieringarna görs med DNA. Vi har hittills identifierat 85 procent av alla saknade svenskar. Det har framför allt varit med hjälp av tandkort och fingeravtryck. Mycket unga barn har inga tandkort, och det är svårt att få fram deras fingeravtryck. Därför återstår DNA-tekniken för dessa. Vi koncentrerar oss nu på att identifiera barn som är födda på 90- och 00-talet.

grisen säger: är det stor chans att en till tsunami träffar thailand??

Jonas Hafström säger: Jag tror att erfarenheten från Japan - som haft flera motsvarande naturkatastrofer - är att har de väl börjat kan de ske med ett par års mellanrum. En sammanställning av försäkringsbolagen pekar på att de kan komma att öka framöver i Sydostasien.

Emilia säger: hur var det att vara där under de första dagarna?

Jonas Hafström säger: Alla som ställts inför en sådan här katastrof måste visa aktivitet, empati och vara flexibel. Samt motstå de hemska intryck som man får vara med om. Detta utmärkte såväl alla frivilliga som regeringstjänstemän i katastrofområdet de första dagarna.

Daniel säger: hej Jonas! Kände du någon personligen som försvann i tsunamin? /Daniel

Jonas Hafström säger: Ja, jag hade en medarbetare på ambassaden som omkom.

Ingvar säger: Vad blev den absoluta dödssiffran?

Jonas Hafström säger: För svenskt vidkommande är listan över saknade och identifierade 543 personer. FN uppskattar den totala siffran för hela tsunamin till mellan 250 000 och 300 000 människor. Den exakta siffran får vi aldrig veta.

mia säger: min bästa väns nära vän dog (med hela hennes familj). pappan och ena sonen är dom ända som klarade sig. dom har inte hittat kropparna. Tror du att man kan hitta dom?

Jonas Hafström säger: Den internationella identifieringskommission säger att alla kroppar som hittats kan identifieras. Det finns fortfarande kroppar som inte har identifierats. Varje dag så är det nya säkra identifieringar som blir klara. Vi är ser optimistiskt på att alla saknade svenska kroppar som hittats kommer att identifieras.

lottaP säger: Om man inte har fått tillhörigheterna som den avlidna hade på sig, och polisen i Thailand inte vill lämna ut dom på grund av att jag inte har det första ID-numret (numret kroppen fick före identifieringen), kan ni hjälpa till då?

Jonas Hafström säger: Ja, vi har 40 man nere i Phuket som arbetar med de frågorna. Vänd dig till polisen i Stockholm så hjälper de dig.

Jonas - Phuket säger: Vet någon hur det har gått för byarna norr om Khao lak, typ Baan nam kehm? fiskebyn som mer eller mindre försvann.

Jonas Hafström säger: Jag var där så sent som för tre veckor sedan och uppröjningsarbetet har kommit mycket långt. Flera tillfälliga bostäder har iordningställts och många har skänkt båtar till fiskebefolkningen så att de kan arbeta. Den svenske kungen skänkte 90 båtar.

Melmac säger: Hur tar invånarna på andra sidan det? T.ex. Koh Samui. Har de också höjt beredskapen och säkerheten?

Jonas Hafström säger: Det pågår ett stort arbete i Thailand att installera ett förvarningssystem för jordbävningar och tsunamis. Jag deltog själv i invigningen av det nationella centret i Bangkok för en månad sedan. De arbetar också på att organisera ett räddningsverk motsvarande det svenska som ska arbeta över hela Thailand.

Tsunamin säger: Såg människor när Tsunamin kom, om dom gjorde det varför dog det så många då?

Jonas Hafström säger: Många har vittnat om att de såg när vågorna byggdes upp ute till havs, men ingen visste vad en tsunami var för något. Det var första gången det förekom en sådan i området. Alla togs med överraskning och det förklarar den höga dödssiffran.

Melmac säger: Sänd dem våra hälsningar och tala om för dem att vi fortfarande tänker på dem! Alla som varit i Thailand vet vilket undebart folk det är. Givmilda, gästvänliga o alltid ett leende.

Jonas Hafström säger: Jag tror att för svenskt vidkommande så har både kungen och drottningen, statsministern och halva regeringen varit nere i Thailand och uttryckt de svenska tacken för vad den thailändska befolkningen gjorde från första stund när katastrofen blev känd.

Jonas Hafström säger: Tack för frågorna och tack för det det svenska folkets engagemang för alla dem som omkommit och skadats under flodvågskatastrofen. Jag vill också tacka för de penninggåvor som kommit till hela Sydostasien. Tack.

Moderator säger: I morgon, på onsdag, chattar Sara Hedrenius klockan 11.00. Hon arbetar med krishantering för tsunamidrabbade och deras anhöriga. Sara är själv överlevande från Estonia. !4.00 chattar Marie Söderqvist, en av de präster som skickades till Phuket för att hjälpa de överlevande. Hon var också en av de första präster som kom till Bali efter bombdåden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert: