50 procent: Vi är rädda

NYHETER

Aftonbladets läsare fruktar fågelviruset

Skräcken för en epidemi sprider sig.

I en unik undersökning svarar hälften av Aftonbladets läsare att de är rädda för fågelinfluensan.

Men forskare tonar ner faran.

-Änder är naturliga bärare av virus. Att man hittat influensavirus i en av dem förvånar mig inte ett dugg, säger professor Björn Olsen, Sveriges främsta expert på fågelburna sjukdomar.

Men bland gemene man är oron stor. I en undersökning på Aftonbladets webbsajt uppger 49,6 procent att de är rädda för fågelinfluensan.

Det är ännu okänt om det virus som hittats i Eskilstuna är av samma typ som tagit livet av närmare 70 människor i Sydostasien.

"Orimliga proportioner"

Björn Olsen tycker att den svenska fågelhysterin fått helt orimliga proportioner.

-Den dag det börjar ramla ner döda sparvar eller kajor från himlen kan det vara frågan om något annat. Men just nu finns det absolut ingenting som talar mot att vi är på väg mot en sådan situation.

-Det är inte förrän man konstaterat att viruset är en aggressiv typ av viruset H5 som man har anledning att börja oroa sig.

Att hitta en död and är inget ovanligt.

-Men det är klart att man, i det läge som nu piskats upp, larmar myndigheterna så fort man får syn på en, säger Björn Olsen.

Vill sälja läkemedel

TV4-läkaren Göran Sjönell är inne på samma linje. Han menar att det är läkemedelsindustrin som skapat influensaskräcken för att sälja läkemedel. Sedan har media hängt på.

- Läkemedelsindustrin säljer Tamiflu för miljarder och i Tyskland säljer man tydligen till högstbjudande. Inom medicinen måste man alltid ställa sig frågan: vem tjänar på det här, säger han.

Än så länge finns ingen som helst anledning att oroa sig för att bli smittad av fågelinfluensa enligt både Göran Sjönell och Björn Olsen.

Höjd beredskap hos svenska myndigheter

Läs också:

Eva Buskas