Är det fritt fram att fildela nu?

NYHETER

Aftonbladets IT-expert Peter Pettersson svarar

I dag föll domen mot den 28-åring som spridit filmen ”Hip Hip Hora”. Han dömdes till att betala böter. Domen var principiellt viktig, men vad betyder den i praktiken? Här ger Aftonbladets IT-expert Peter Pettersson sina svar.

Foto: Peter Pettersson.

Vad innebär domen, är det fritt fram att fildela nu?

– Det är svårt att säga. Fler fall måste prövas innan det etableras en praxis. Men om det blir böter är lagstiftningen i praktiken upphävd. Hur som helst är risken att åka dit väldigt liten.

Hur kan Antipiratbyrån & co hålla kolla på alla som fildelar?

– Exakt hur de arbetar vet jag inte. Jag antar att de bevakar på de största fildelarsajterna och ser vilka de största distributörerna är. Sedan har de fått tillstånd från Datainspektionen att registrera ip-adresser till misstänkta fildelare.

Hur kan man bevisa att någon fildelar?

– Varje enskild internetanslutning har en ip-adress. När flera personer delar på en uppkoppling kan det bli svårt att koppla fildelningen till en enskild person, jag tror inte att man har de resurserna. Generellt sett har dock den som står på abonnemanget ett större juridiskt ansvar.

Antipiratbyrån säger nu att de kommer att inrikta sig mot internetleverantörerna, hur tror du det går?

– Jag tror att det blir svårt att få internetleverantörerna att samarbeta. Ingen leverantör vill bli känd som en angivare, då byter kunderna operatör.

Till sist, vad tror du blir nästa steg i kampen mellan upphovsrättsindustrin och nätpiraterna?

– Jag tror man kommer att tvingas satsa på förbättrade kopieringsskydd. I dag finns det egentligen inga kopieringsskydd som hindrar dem som vill fildela. Men sådana, effektiva, skydd ligger ett par år fram i tiden.

Läs mer:

Tidigare artiklar:

Anders Thoresson