Viruset 100 mil bort

NYHETER

Dödssmittan har drabbat Ryssland

1 av 3 | Foto: Änderna kommer från Ryssland via Gotland och Öland. Fåglarna fortsätter sedan ner längs ostkusten mot Danmark, Tyskland, Belgien och England där de övervintrar. I går kväll slog rysk polis en järnring kring byn Jandovka och de 235 byborna isolerades från omvärlden. Fler än 3000 höns slaktades och brändes.

Fågelinfluensan kan redan vara här.

-Smittade vildänder kan ha kommit från Ryssland, säger professor Björn Olsen, Sveriges främste expert på fågelburna sjukdomar.

Smittan har konstaterats i byn Jandovka i Tularegionen, 35 mil söder om Moskva.

-Änder kommer från Ryssland via Gotland och Öland, sedan fortsätter de ner längs ostkusten mot Danmark, Tyskland, Belgien och England där de övervintrar, säger Björn Olsen.

Fåglar hålls inomhus

Men en del fåglar stannar kvar i Sverige. Änderna blir själva bara undantagsvis sjuka av de virus de bär på. Faran är att de kommer i kontakt med tamfåglar där virus muteras till en mycket aggressiv variant.

Även om virus kommer ut och smittar andra fåglar behöver man inte vara orolig.

-Om kajorna i Uppsala skulle smittas så dör dom. Men det finns inget som tyder på att det skulle bli farligt för Uppsalaborna, säger Björn Olsen.

I går slog rysk polis en järnring kring byn Jandovka och de 235 byborna isolerades från omvärlden. Samtidigt slaktades och brändes fler än 3000 höns.

Rysslands chefsepidemiolog Gennadij Onisjtjenko hävdar att viruset ännu inte utgör något hot mot den ryska befolkningen.

På hönsfarmerna i Moskva-området hålls alla fåglar inomhus. Viktor Olchovoj, vice chef för Moskva stads hälsovård, sa till rysk tv i går kväll att fåglar som flyger över områden där kycklingfarmer ligger omedelbart ska skjutas.

Det enda sättet att stoppa den aggressiva fågelinfluensan är att se till att tamfåglar inte kan få kontakt med de vilda fåglarna.

Pandemi snart här

Katastrofscenariot är ett muterat virus som kan smitta från människa till människa. Sådana har förekommit tidigare med fasansfulla följder.

-Det är bara en tidsfråga innan vi får en ny stor pandemi som spanska sjukan, som tog livet av 38000 människor bara i Sverige, säger Björn Olsen.

110 personer har fått fågelinfluensan - 67 har dött

Läs mer:

Svante Lidén