Försökte sälja bebisar på nätet

NYHETER

Tre månader gamla spädbarn annonserades ut på auktionssajt

Kinesiska spädbarn har funnits till salu på auktionssidan Eachnet, den kinesiska upplagan av eBay.

Kina har en aktiv svart marknad för spädbarn och unga kvinnor. De köps, kidnappas - och säljs.

Annonsen saluförde upp till 100 dagar gamla spädbarn och kom in på Eachnet i söndags. Den traditionella kinesiska synen på pojkar och flickor avspeglades i prisättningen. Pojkar erbjöds för cirka 28.000 kronor och flickor för cirka 13.000 kronor.

Oklart om köp hann göras

Om någon av Eachnets besökare hann kontakta annonsören eller rentav köpa ett barn är oklart, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Annonsen togs bort kort efter att den hade publicerats, och enligt Eachnet har all relevant information om händelsen överlämnats till polisen.

Enligt en Eachnet-besökare som talat med lokala tidningen Shanghai Morning Post löd annonstexten: "Vårt mål är att sprida goda nyheter till de tusentals par runt om i landet, som inte kan få egna barn."

Polisanmälan inte spårad

Men delade meningar råder nu kring att annonsen verkligen polisanmälts. En taleskvinna vid polisen i Shanghai säger att anmälan inte har gjorts, i alla fall inte i hennes distrikt.

Liknande svar fås från polisen i Huangpu-distriktet, det distrikt där Eachnet har sina kontor.

Känt är dock att det Kina har en aktiv svart marknad för spädbarn och unga kvinnor. De köps, kidnappas och säljs till par som vill ha ytterligare ett barn eller en framtida brud till sin son, eller en hushållshjälp.

Kan ge dödsstraff

Den som säljer spädbarn i Kina kan få upp till dödsstraff enligt kinesisk lag. För de som köper barnen är straffskalan mildare. Men hur bara ett erbjudande om försäljning, likt det i annonsen, ska klassas, säger laget inget om. Det är allstå oklart om spädbarnsannonsen i sig var ett brott.

Vem som satte in den har Eachnet inte kunnat spåra. Företaget har heller inte kunnat avgöra om den sattes in på allvar , eller som en bluff.

- Avsändaren är väldigt konstig. Han eller hon, eller de, har aldrig köpt eller sålt något på Eachnet tidigare och vi har absolut ingen aning om vad det egentliga syftet var, säger en talesman för företaget.

Enligt Shanghai Morning Post hann cirka 50 personer besöka sidan med annonsen innan den togs bort.

Karin Henriksson