Beväpnade vakter på plan till Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Luftfartsverket lägger locket på: ”Jag kan inte kommentera det”

Beväpnade vakter förekommer på flygningar från flera länder till Sverige.

Men Luftfartsstyrelsen är förtegen om vilka länder och vad slags vapen det rör sig om.

Civilklädda och beväpnade vakter är inte tillåtna på flygbolag registrerade i Norden. Men det hindrar inte att det finns med på avgångar med andra flygbolag till de nordiska länderna.

Exempelvis uppger den norska nyhetsbyrån NTB att amerikanska så kallade Air Marshals har rätt att följa med på flygbolaget Continental Airlines samtliga flygningar, vilka går till bland annat Oslo och Stockholm. Och enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau använder sig flera flygbolag i Mellanöstern av vakter och nämner israeliska El Al Airlines.

Hemligt om vakter

Luftfartsverket, Luftfartsstyrelsen och polisen är förtegna om i vilken omfattning utländska flygbolag har beväpnade vakter ombord på flygplan som landar i Sverige. Luftfartsstyrelsen har dock träffat avtal med motsvarande myndighet i ett antal länder, vilket är en förutsättning för att vapen och vakter ska få följa med till Sverige. Vilka länder det rör sig om är hemligt. Likaså vakternas beväpning.

– Jag kan inte kommentera det, säger Eva Axne, ansvarig för luftfartsskydd på Luftfartsstyrelsen till TT.

Svensk lag gäller inte inuti utländska flygplan på svensk mark.

Krävs tillstånd

– I flygplanet är det flygbolaget som styr och det är luftfartsmyndigheterna i det landet där det är registrerat som kan ha synpunkter på sådant. Vi som flygplatshållare har bara synpunkter på det som händer på flygplatsen, utanför flygplanet, säger Jan Lindqvist, informationschef på Luftfartsverket på Arlanda.

Först när en beväpnad vakt kliver av planet, med sitt vapen, blir han eller hon alltså en angelägenhet för svenska myndigheter.

– För det krävs det tillstånd, men mig veterligen så har de inte det, säger Roine Käck, stationsbefäl på Arlandapolisen.

I december 2003 krävde USA:s säkerhetsminister att det ska kunna finnas vakter på passagerarflygplan på väg till och från USA. Syftet är att förhindra att flygplan kapas och används i terroristattacker.

Peter Fröberg Idling/TT

Publicerad: