Räkna med en blöt fest

NYHETER

SMHI spår regn till midsommar

1 av 2 | Foto: Regnigt Vill du ha sol på midsommar? Åk till Öland, Gotland eller östra Norrland! I resten av landet ser det ut att bli regn.

Aj, aj, aj! SMHI spår regn på midsommar - i nästan hela landet.

Annat var det 1970 och 1935.

- Då var det riktiga kanonsomrar, säger meteorologen Niklas Sondell.

Högtrycket har legat bergfast de senaste veckorna. Nu ser det ut att brytas upp och ersättas av ett lågtryck.

Lagom till midsommar.

- En stor del av landet får skurar och inte alls så varmt som vi vant oss vid nu. Solchanserna är störst på Öland, Gotland och ostkusten, säger Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI.

Bättre 1970

Kass midsommar alltså, om vi ska tro experterna. Då är det lätt att drömma sig tillbaka. Som till 1970 då det var kanonvarmt i hela Sverige och värmerekord i Stockholm med 31,2 grader.

- Under 1970-talet var det en rejäl värmebölja. Och 1935 var det värmerekord. I Sveg var det hela 35 grader, säger Niklas Sondell.

Andra år har varit rena köldknäppen - som 1987 med 11,5 grader och regn i Stockholm. Kallast är fortfarande 1902 med 9 grader.

Vad beror de stora skillnaderna på?

-Variationerna beror på att det fortfarande finns så mycket kalluft kvar i omlopp från våren. I Sverige är vi helt beroende av var luften kommer ifrån. Nyckfulla juni brukar vi säga, berättar Niklas Sondell.

Redan i dag kommer lågtrycket märkas i Västra Svea-land och Norrland med åska och skurar. Längre fram i veckan kan vi vänta oss detsamma i resten av landet.

Läs mer:

Anders Munck

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder