Bush: Omöjligt stoppa allt våld i Irak

NYHETER

Wasnington

Det är omöjligt att få slut på allt våld i Irak, sade president George Bush efter sitt överraskande besök i Bagdad på tisdagen.

Samtidigt hoppades Bush på att säkerheten blivit bättre i Irak.

- Om man med succé menar inget våld tror jag inte att det är det riktiga sättet att konstatera framgång eller misslyckande, sade Bush till journalister ombord på presidentplanet Air Force One.

Han sade sig tro att Bagdadregeringen kan få sitt folks förtroende genom att "fatta kloka beslut" om att återvända till ett normaltillstånd. Han syftade på att premiärminister Nuri al-Malikis regering prioriterar milisförband för att stävja våld och göra Bagdad säkrare.

Bagdadresan inleddes mitt i ett krigsråd på lantstället Camp David med Bushs närmaste rådgivare och nyckelministrar om strategin för USA:s fortsatta inblandning i Irak.

Bush, känd för att lägga sig tidigt, sade i måndags kväll att han var trött och förmodades dra sig tillbaka. I stället fördes han i största hemlighet till Air Force One för resan till Irak och mötet ansikte mot ansikte med premiärminister Nuri al-Maliki.

I planet väntade ett fåtal insatta rådgivare och en skara utvalda journalister, som tillfrågats om de kunde lämna sina jobb några dagar utan att kolleger märkte det.

Till och med Nuri al-Maliki fick information om presidentens besök först fem minuter före deras möte.

TT-AFP