– Nu är vi trötta på socialdemokraterna

NYHETER

Centern lämnar samarbetet om avvecklingen av kärnkraft

Samarbetet mellan centerpartiet, socialdemokraterna och vänstern om att avveckla kärnkraften spricker.

Nu vill partiet istället ha en överenskommelse med alliansen.

– Vi är trötta på socialdemokraterna, de har brutit avtalet genom att halvera forskningsanslagen till alternativa energikällor, säger Maud Olofsson.

Foto: Maud Olofsson.

Centerledaren Maud Olofsson anser att socialdemokraterna redan har brutit energisamarbetet. Så nu ska hon börja förhandla med de borgerliga partierna om en gemensam energipolitik.

– Avvecklingsarbetet har inte funkat på 35 år. Vi tycker lika illa om kärnkraften som förut, men frågan har blockerat energipolitiken i 35 år. Alla partier står fortfarande på ungefär samma plats som då och vi har fortfarande kvar kärnkraften, säger Maud Olofsson.

Vill avveckla

Hon anser därför att en ny strategi är nödvändig.

–Vi vill fortfarande avveckla kärnkraften. Om vi får det politiska systemet i Sverige att satsa på utveckling då får vi mycket bra saker på miljöområdet, men vi behöver långsiktiga spelregler och företagare och investerare behöver veta att energin räcker över tid, säger Maud Olofsson.

Partiet vill gärna se en överenskommelse över blockgränserna. Maud Olofsson bjuder in socialdemokraterna att hoppa på alliansens förslag – när det är klart. De är inte med i de kommande diskussionerna.

”S halverade anslagen”

– Den uppgörelse vi hade med s innebar att vi skulle satsa på energiforskning men mitt i perioden så halverade de energiforskningsanslagen. Socialdemokraterna tog ensidiga beslut som vi inte var med på. Vi är ganska trötta på dem, säger Maud Olofsson.

Hur ska det gå att samarbeta med folkpartiet som vill bygga ut kärnkraften?

– De får väl också kompromissa, om vi kan ändra oss och tänka framåt och så är det rimligt att folkpartiet också kan göra det, säger Maud Olofsson.

”Ett märkligt uttalande”

Socialdemokraterna och vänsterpartiet är förvånade över beskedet.

– Det är så pass kontroversiellt, eller borde vara, inom centerpartiet, så vi ska väl avvakta och se vad som händer på deras stämma. Om det här är något som man bara överger efter 30 års politisk kamp – det skulle förvåna mig mycket, sa statsminister Göran Persson enligt TT vid en pressträff i samband med en bioenergikonferens i Jönköping på tisdagen.

Men allianspartierna är glada.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund har redan föreslagit en gemensam energipolitik som går ut på att inga flera kärnkraftverk ska stängas så länge de är säkra och ekonomiskt försvarbara och inga nya reaktorer ska byggas. De befintliga reaktorerna får däremot gärna bli mer effektiva och satsningar på forskning och framtagning av alternativa energikällor ska fortsätta.

Karin Abrahamsson ([email protected])