Avslappnad finmat

NYHETER

Danyel Couet är det unga matgeniet som tillsammans med Melker Andersson skapat något av ett imperium i Stockholms krogvärld. Det senaste tillskottet heter Kungsholmen, men flaggskeppet kommer alltid att vara Fredsgatan 12.

Foto: Danyel Couet - En nöjd finsmakare.

Hur förklarar du vad Fredsgatan 12 är för restaurang för någon som aldrig varit där?

- Det är svårt. Vi är en modern restaurang med internationella influenser. Men säger man modern restaurang till någon som aldrig varit här tänker man på pommes frites med bearnaisesås, och det är inte det jag menar. Vi är en modern finkrog snarare, även om finkrog klingar lite fel. Det för tankarna till något krystat, stelt och formellt. Det vill vi komma ifrån. Vi har finkrogskänsla men den är mer laid-back och uppknäppt.

Man ska aldrig vara nöjd, säger Melker Andersson, och så öppnar ni ytterligare en restaurang i Stockholm (restaurang Kungsholmen öppnar i april). Håller du med honom om det?

- Ja absolut. Man måste ha lite tävlingsinstinkt för att nå längre.

Men matgästerna ska väl vara nöjda i alla fall?

- Det är en halvkryptisk fråga det där. Kunden ska givetvis vara nöjd när han går härifrån men förvänta sig mer nästa gång han kommer hit. Det är helheten som är viktig. Det låter som en klyscha men så är det. I flera decennier nu har maten avgudats, dt har varit den som står i centrum vid ett besök. Men F12 idag står för en komplett restaurangupplevelse. Mat, vin och service – vi håller varann i hand hela vägen.

Hur fungerar det att dela restaurang med en tävlingsmänniska som Melker Andersson?

- Vi har en intern uppdelning om vem som gör vad så det fungerar alldeles utmärkt. Vi har samma version och samma tänk. Sedan kompletterar vi varandra på annat sätt. Vi har klarat oss utan större dispyter i tolv år.

Finns det några mattrender eller är det bara något matskribenter hittar på?

- Ja, de finns. Men letar man efter trender istället för att utveckla sin egen kokkonst är man illa ute. Det är klart man ser trender, men man måste följa sitt hjärta och hitta sin egen stil. Vi vill inte servera tråkig mat bara för den är trendig, jag är inte tråkig. Vi på F12 vill inte följa, vi vill skapa. Vi serverar experimentell men ändå lagad mat och under tolv år här har vi aldrig hängt på någon annan. Den dagen vi förlorar den ställningen då är vi förbi. Då har vi inget mer att ge.

Har du några speciella minnen från er enorma stentrappa som också fungerar som klubb och utomhusbar på sommaren?

- Snubblat har man väl gjort ett par gånger. Men läget är unikt. Vi ligger i en stadsdel som är väldigt central men med väldigt få krogar. På sommaren har vi två barer utomhus med väldigt intim värme. Det är varmt ute, man ser ut över Strömmen. Det slår mycket, tycker jag.

Är du rik?

- Rik? I pengar? Nej. Men på kärlek.

Caroline Hainer, Allt om Stockholm