Michail Gorbatjov stöder frispråkiga Novaja Gazeta

NYHETER

"Det här gör att vi kan öka vår utgivning"

Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste president, stöder aftonbladet.se:s ryska samarbetspartner Novaja Gazeta.

Tillsammans med affärsmannen och politikern Alexander Lebedev köper han nära hälften av tidningens aktier.

– Det här betyder att vi kan utöka vår upplaga och publicera fler reportage från olika regioner runt om i Ryssland, säger Novaja Gazetas chefredaktör Sergej Sokolov, till aftonbladet.se.

Foto: Michail Gorbatjov stöder Novaja Gazeta.

När Novaja Gazeta startade 1993 hjälpte Michail Gorbatjov tidningen med att köpa in teknisk utrustning till tidningen. Nu köper han, tillsammans med Alexander Lebedev, 49 procent av tidningens aktier. 51 procent av aktierna stannar kvar hos Novaja Gazeta.

– Gorbatjov är en gammal vän till vår tidning. Den här investeringen hjälper oss att öka vår utgivning. Det ger oss också möjlighet att kunna rapportera mer om det som händer ute i regionerna, säger tidningens chefredaktör Sergej Sokolov, till aftonbladet.se.

Enligt Sokolov är köpet kravlöst.

Grävande journalistik

– Vi kommer att fortsätta med vår grävande journalistik om bland annat korruptionen i landet och om situationen i norra Kaukasus.

Under sina 13 år som tidning har Novaja Gazetas medarbetare fått betala ett högt pris för sin frispråkighet och sin kritik mot missförhållanden i Ryssland. Flera av deras reportrar har dödats och tidningen har flera gånger hotats av nedläggning. Det nya ekonomiska stödet är därför välkommet.

– Det är svårt rent ekonomiskt att ägna sig åt fri journalistik i Ryssland. Nu kan vi göra fler resor, ge ut fler nummer och kanske anställa fler medarbetare.

Nobels fredspris

Michail Gorbatjov fick 1990 Nobels fredspris för sina insatser i störtandet av Sovjetdiktaturen. I dag är han aktiv i miljöfrågor. Alexander Lebedev är en förmögen affärsman som även sitter i det ryska parlamentet för Putins parti Enade Ryssland. Men Oleg Panfilov, chef för pressfrihetscentret CJES, tror inte att det här är ett försök att tysta en fri pressröst.

– Det är bra folk. Det är bättre än om den köptes av en oligark som stöder Putin, säger han till till tidningen Journalisten.

I april inledde aftonbladet.se ett samarbete med Novaja Gazeta. Varje vecka publicerar vi minst en artikel ur den frispråkiga tidningen.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland