Svenska ambassaden i Damaskus satt i brand

NYHETER

Freivalds: ”Helt oacceptabelt” – syriske ambassadören kallas upp till UD

1 av 3 | Foto: REUTERS

Den svenska, chilenska och danska ambassaden i Syriens huvudstad Damaskus har stormats och satts i brand.

– Det är helt oacceptabelt, säger Sveriges utrikesminister Laila Freivalds till Svt.

Sverige ska nu protestera officiellt hos Syrien.

Utrikesministern säger att UD omgående ska protestera hos Syrien.

– Vi kallar upp ambassadören i kväll här i Stockholm och jag söker min kollega i Syrien, säger Freivalds till TT.

Och vad tänker du säga till ambassadören?

– Jag kommer att framföra protesterna och att det här har trappats upp så långt. Vi förväntar oss det skydd vi har rätt att kräva, svarar Freivalds.

– Det är helt oacceptabelt att protesterna ska ta sig sådana här uttryck men även att Syrien inte lyckas leva upp till att skydda ambassaderna och personalen, säger hon också till Svt:s Aktuellt.

Sveriges ambassadör i Syrien, Catharina Kipp begav sig efter attacken till ambassaden för att ta reda på mer om vad som hänt. Hon rapporterade att fasaden på byggnaden är svartbränd efter branden, och att det en tid efter branden fortfarande var mycket upprörd stämning där.

Det finns inga uppgifter om att ambassadpersonal ska ha kommit till skada.

Svårt att få överblick

– Ambassadören nämnde inget om det, men det är nog svårt att få överblick som situationen är nu, säger Christian Carlsson på UD:s presstjänst till aftonbladet.se. Hon har inte kunnat komma in till byggnaden, av förklarliga skäl.

För TT uppger Kipp också att demonstranterna hissat ”något slags flagga” på svenska ambassadens flaggstång.

Kipp gör bedömningen att skadorna och de uppjagade demonstranterna gör att ambassaden ”inte kan tas i besittning”.

– Vi får bedöma läget när vi vet mer, och kanske i kväll säga hur vi ska göra med ambassadbyggnaden.

Sittdemonstrationer

Enligt AP ska det handla om tusentals demonstranter som vid 14-tiden lokal tid stormade ambassadbyggnaden i protester som följer på publiceringen av teckningarna av profeten Muhammed. Protesterna tycks ha riktat in sig mot den danska beskickningen, men i samma byggnad ligger också den svenska och chilenska ambassaden.

– Det är en och samma byggnad där den chilenska ambassaden ligger längst ner, den svenska på andra våningen och den danska ambassaden på tredje våningen, säger Christian Carlsson.

Demonstranter har under den senaste veckan nästan dagligen genomfört sittdemonstrationer utanför ambassaden. Lördagens protester började lugnt, men stämningen försämrades under dagen och till slut bröt sig demonstranter igenom polisens avspärrningar och satte eld på byggnaden, säger vittnen till AP.

Stora skador

Branden orsakade stora skador på ambassadbyggnaden enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den danske diplomaten Hans Schou säger till Ritzau att ingen av de sex danskar som arbetar vid ambassaden fanns i byggnaden.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondent hade syrisk räddningstjänst skickat brandbilar till platsen för att släcka elden.

Rykten i Damaskus, spridda med sms, gjorde tidigare på lördagen gällande att danskar skulle samlas i centrala Köpenhamn på lördagen för att bränna exemplar av koranen.

I onsdags blev den danska ambassaden i Damaskus utrymd efter ett falskt bombhot. Och i fredags blev den danska ambassaden i Jakarta stormad av muslimska demonstranter.

Tar avstånd

Ett nytt nätverk för moderata danska muslimer tar avstånd från branddådet mot ambassadbyggnaden i Syrien.

– Det här kan jag inte nog ta avstånd från, säger folketingsledamoten Naser Khader, som är en av nätverkets grundare, till Ritzau.

I ett uttalande säger ordförande Hassan Moussa att Sveriges imamråd ”i starkast möjliga ordalag fördömer bränningen av de nordiska ambassaderna i Damaskus samt bränningen av nordiska länders nationella symboler”.

Moussa uppger att imamrådet stödjer svenska regeringens linje i frågan.

Han manar också Sveriges muslimer att protestera mot publiceringarna av karikatyrerna – men att göra det lugnt och sansat, undvika allt våld och följa svenska lagar.

Samtidigt klargör rådet att det stödjer den arabiska och islamiska världens protester mot den danska regeringen och bojkotten mot danska varor.

Vidare manar Moussa EU:s ledare att samlas till ett krismöte om läget och om hur Europas muslimska minoritet ska kunna skyddas och integreras.

”Lämna Syrien”

Danmarks regering vill att alla danskar lämnar Syrien utan dröjsmål. Regeringen överväger även ytterligare politiska åtgärder, rapporterar Ritzau.

Christian Carlsson vid svenska UD:s presstjänst säger till TT att ännu har inga tecken nått honom om att svenska regeringen ska följa danska regeringens exempel och uppmana svenskar att lämna Syrien.

– Men det är ingenting som säger att det inte kommer att ändras, uppger Carlsson.

Läs också:

Robert Triches, TT