En av fem vill skrota svenskan

NYHETER

- men resten rasar och vill behålla sitt språk

De flesta säger nej.

Men nästan en av fem nätläsare tycker det är ok att skrota svenskan.

Debattens vågor går höga om varför - men mest varför inte.

Säg inte nej. Säg kanske, kanske. Ungefär så tänker signaturen Vinjetta som efter en stunds funderande tycker Radetzkis förslag är bra:

”första tanken var ju - nej aldrig

fast varför inte -allt blir ju så mkt lättare, nya forskingsrön, världsnyheter, böcker.

man är ju jättedålig på att tränar engelskan efter skolan så då kanske det inte är en sådan dum idé att har det som förstaspråk.”

Anders sågar professorns förslag helt. Dessutom tycker han att kinesiska vore ett bättre alternativ eftersom språket talas så många:

”Det var det dummaste jag har hört, alla folk slänger redan idag in massa engelska ord i svenskan-då kan vi väl istället prata kinesiska då det är det språket som är störst i världen....jag blir så trött på alla pålästa med så lite sunt förnuft.”

Nea undrar lite illmarigt varför professorn skrivit sin bok på svenska och inte engelska:

”Varför så enkelspårigt? Det är ju berikande med mångfald, vår hjärna är ju skapt för att klara flera språk. Nej du gubbe, sluta göra alla människor lika. Jag kommer inte ens att läsa boken, by the way varför är den på svenska?”

ncc-1701 tycker att professorn har en mycket bra ide:

”Han har helt rätt i sin tankesätt. Det skulle vara mycket lättare för hela världen o förstå varandra om alla hade engelskan som ANDRASPRÅK!”

Många konstaterar kort och gott att språket är en del av vårt arv och historia. Signaturen Torbjörns inlägg finns hundratals olika varianter av:

”Mycket dumt har jag hört..men detta tar priset. Skall alla gå likadant klädda? Äta samma rätt? Språk är kultur och den kastar man inte på sophögen..språk är också historia. En del av vårt arv.”

Signaturen Soppdrake säger att han är engelsman som tillbringat mycket tid att lära sig svenska.

Han sågar omsorgsfullt professorns förslag:

” Jag har investerat mycket tid att lära mig svenska. Dum idé av professorn. Folkets själ ligger just i språket och dess uttrycksformer. Visserligen finns de flesta begrepp på engelska, men inte det svenska folkets själ. Den kan man inte ersätta hur som helst.”