Kungen firar 60 i flera dagar

NYHETER

Ungdomar från Fryshuset bjuds in

Stockholm

Kungens 60-årsdag firas med ungdomar från Fryshuset i Stockholm och sedvanlig pompa och ståt med folkets hyllningar på Norrbro, i närvaro av kungligheter från när och fjärran.

60-årsfirandet är uppdelat på två dagar, fredagen den 28 april och valborgsmässoafton den 30 april, som är själva födelsedagen.

Fryshuset kommer att bjuda in ett hundratal ungdomar från hela landet som ska delta i en så kallad workshop i Bernadottebiblioteket i Slottet 28 april, tillsammans med kungen. Fryshusets ledare Anders Carlberg väntas leda estraddiskussionen vars tema blir ungdomars utanförskap och vägen tillbaka.

Sekundpassning

Hovets stabschef, förre vice ÖB Frank Rosenius, redogjorde för födelsedagsfirandet som planeras med militär precision och sekundpassning för att hinna med allt. Det blir högvaktsavlösning dit man väntar tusentals åskådare följt av militärmusik och körsång som kungen avlyssnar från Lejonterassen, medan folket lyssnar från Norrbro.

Det gäller att förhindra trängselolyckor när folk tar sig ner från yttre borggården till Norrbro.

Vilka statsöverhuvuden och kungligheter som kommer till firandet är oklart, inbjudningarna har ännu inte gått ut.

Kungen åker sedan i hästkortege till Stadshuset där riksdagen bjuder på sen lunch.

Kina och Turkiet

I år, den 19 juni, är det även 30 år sedan Silvia Sommerlath blev drottning Silvia. Hon visar därför upp alla sina praktfulla klänningar från de 29 Nobelfester hon deltagit i, hon missade den 1980. Utställningen pågår 19 maj till 31 augusti.

Kungen besöker Kina 18 juli för att i Kanton möta ostindiefararen Götheborg som då väntas anlända dit.

Kungaparet reser som vanligt till OS som i vinter hålls i Turin.

Det finns också planer på ett kungabesök i vår i Turkiet, men datum och omständigheter är ännu inte fastställda.

I mars deltar kungen i en temadag om trafik i Norrköping. Kungen tycker om att köra bil men seminariet handlar inte om trafiksäkerhet utan framtidens transporter, understryker Rosenius.

Thomas Höjeberg/TT