Idlib

Syriensändebud varnar för blodbad i Idlib

Av: 

TT

FN:s Syrienssändebud Staffan de Mistura.
FN:s Syrienssändebud Staffan de Mistura.
Byn Zardana i Idlib efter flygbombningar i juni. Regimens flygattacker mot provinsen Idlib har redan pågått länge, och nu verkar markstyrkor vara på väg in.

NYHETER

Ryssland bombar åter rebellmål i den syriska provinsen Idlib. Och Kreml säger att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om "problemet" med rebellerna i provinsen.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura manar till samtal mellan Ryssland och Turkiet för att undvika ett blodbad.

Staffan de Mistura betonar också att de korridorer som upprättats för civila som försöker fly regionen skyddas. Till skillnad mot tidigare offensiver i Syrien finns nu inget rebellstyrt område att evakuera rebeller och civila till, möjligen med undantag av det område som turkstödd milis kontrollerar norr om den rebellhållna regionen.

Syriens president Bashar al-Assad har svurit att återta hela Syrien. Och hans regim har vunnit tillbaka stora landområden från rebellerna sedan Ryssland gav sig in i kriget 2015.

Häromveckan kom uppgifter om att Damaskus nu förbereder en offensiv för att återta Idlib – den sista provins som till stora delar kontrolleras av väpnade rebeller, bortsett från de områden som kontrolleras av USA-stödd och turkiskstödd milis.

Nu har Ryssland genomfört nya flygangrepp på landsbygden i närheten av Jisr al-Shughur i nordvästra Idlib, uppger det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) samt en rebellkälla.

Barn dödade

Minst 13 civila dödades i attackerna, flera av dem barn, enligt SOHR.

"Den syriska regimen har gång på gång visat att den inte skyr några medel för att tvinga befolkningen till underkastelse, utan någon som helst respekt för människors lidande eller liv", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande med anledning av situationen och tillägger:

"Mycket talar nu för att regimen förbereder en storskalig militär offensiv mot Idlib, det sista kvarvarande de-eskaleringsområdet."

Flera så kallade nedtrappningszoner, eller de-eskaleringsområden, upprättades tidigare i landet i syfte att dämpa konflikten i det krigshärjade landet. Men de har en efter en återtagits av den syriska regimen med ryskt militärt understöd.

På tisdagen kom också rapporter om granatbeskjutning mot områden i en rebellstyrd remsa av den angränsande Hamaprovinsen söder om Idlib.

Samtidigt uppger den statliga syriska nyhetsbyrån Sana att Israel avfyrat robotar mot mål i Hama. Enligt Sana har robotarna skjutits ned. Uppgiften har inte bekräftats från oberoende håll.

"Armén förbereder sig"

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att rebellernas närvaro i Idlib undergräver fredsprocessen i Syrien och att regionen blivit en bas för militanta som utför attacker mot ryska styrkor i Syrien.

– Vi vet att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om det här problemet, säger han enligt Reuters.

Turkiet, som har militär närvaro i området, har varnat Syrien och Ryssland för att inleda ett anfall, och de ryska flygangreppen kring Idlib upphörde också i mitten av augusti. Men syriska styrkor har fortsatt att sporadiskt beskjuta rebeller, enligt SOHR. Även från USA höjs ett varningens finger.

"Ryssarna och iranierna skulle göra ett stort humanitärt misstag i att delta i denna potentiella humanitära tragedi. Hundratusentals människor kan dödas. Låt det inte ske!", skriver Donald Trump på Twitter.

Vita husets talesperson Sarah Sanders varnade på tisdagen den syriska regimen för att använda kemiska stridsmedel, och sade att det i så fall kommer att få omedelbara konsekvenser och bemötas av USA och dess allierade.

Ryska, turkiska och iranska företrädare väntas under ett möte på fredag diskutera situationen i Idlib. Samma dag möts FN:s säkerhetsråd med anledning av Idlib.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Det här är jihadisterna med mest makt i Idlib

ÄMNEN I ARTIKELN

Idlib

Turkiet

Syrien