Tjörn

Hunden Stella nära att dö – efter vanliga promenaden

avMiriam Bratt

En helt vanlig skogspromenad som Kerstin Gunneröd, 52, från Tjörn tog med sin hund Stella slutade med intensivvård på djursjukhuset.

Hunden fick nämligen i sig ett mycket farligt gift i skogen.

– Antingen klarar hjärtat det här eller så slutar det slå, säger Kerstin.

För ungefär två veckor sedan var Kerstin Gunneröd, 52, och hennes sexåriga hund Stella ute på en helt vanlig promenad vid Höviksnäs på Tjörn. De gick i ett litet naturområde som är en populär plats både för hundägare och förskolebarn.

– Vi går i den skogen så gott som dagligen, säger Kerstin.

Men det som började som en helt vanlig promenad kunde ha blivit Stellas sista.

Inget konstigt märktes

Kerstin märkte inget konstigt med Stella – som är en engelsk cocker spaniel – under promenaden och när de kom hem lade sig hunden i soffan för en tupplur. Men efter någon timme, när Stella vaknade, märktes det att något var fel.

– Hon försökte resa sig upp och det gick inte. Hon fick inte upp huvudet utan det bara hängde, säger Kerstin.

Foto: Mikael Berglund

Kerstin ropade genast till sin man att ringa till veterinären och snabbt bar de ut den orkeslösa hunden till bilen.

– Efter att ha haft hundar i många år tänkte jag att hon hade fått en stroke. Men oavsett vad det var förstod jag att det var allvarligt och sprang ut till bilen barfota i ösregnet.

Åkte direkt till djursjukhuset

Efter en timmes bilfärd kom de fram till djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg och vid det laget var Stella medvetslös. Fyra sjuksköterskor och en veterinär mötte upp familjen och kunde genast börja ge Stella intensivvård.

Det visade sig att Stella fått i sig ett livsfarligt gift under promenaden, nämligen musgiftet alfakloralos.

– Det är inte alla hundar eller katter som klarar det här. Det finns rejält stora hundar som avlidit av det här för att hjärtat inte orkar det helt enkelt, berättar Kerstin.

Kerstin: Var försiktiga med musgiftet

Möss som får i sig giftet dör efter 15 minuter, vilket betyder att de hinner komma en bit från platsen där giftet legat och på så vis kan giftet spridas. Därför finns det restriktioner kring hur alfakloralos får användas.

Nu uppmanar Kerstin alla som överväger metoden att tänka till en extra gång och följa reglerna.

– Jag vet inte hur giftet Stella fick i sig hade hamnat i skogen. Men jag kan tänka mig att det är någon villaägare som har problem med möss som kommit över det här giftet. Om inte någon placerat ut det, men det känns ju inte särskilt sannolikt.

Öppnade ögonen efter ett dygns intensivvård

Som tur var så var Stella en av de som faktiskt klarade sig. Efter flera dagars vård på djursjukhuset började hon piggna till och i dag är hon helt återställd.

– Det värsta var att vi var nära att förlora henne på ett väldigt tragiskt vis, säger Kerstin och fortsätter:

– Men vi är ju väldigt glada för att hon mår bra nu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tjörn

Hundar