Fallskärmshoppare dog efter hopp

Uppdaterad 2015-07-18 | Publicerad 2015-07-17

En man skadades så svårt under Nordiska mästerskapen i fallskärmshoppning utanför Tierp att han senare avled av sina skador.

Mannen, en dansk hoppare som tävlade för en klubb från Skåne, landade för hårt i en damm.

– Vi har ännu inte beslutat om vi kommer att fortsätta tävlingen, säger Mikael Kaulanen, säkerhetsansvarig under tävlingen, som blev vittne till olyckan.

En fallskärmshoppare skadades under en tävling i ”swooping” på Gryttjoms flygfält i Tierp på fredagseftermiddagen.

– Mannen kom för lågt i ett höghastighetsmoment och hamnade i en skyddsvattenkanal, säger Lotta Nilsson, räddningsledare vid Sjöfartsverket.

Flagga på halv stång

Olyckan skedde vid 15-tiden och mannen fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Den danske hopparen, som enligt uppgift från tävlingsledningen var en rutinerad hoppare, var vid medvetande när en ambulanshelikopter hämtade upp honom från olycksplatsen.

– Han var vid medvetande när han fördes i väg. Det fanns läkare här när det inträffade och ambulanshelikoptern var snabbt på plats, säger Mikael Kaulanen som arbetar med säkerhetsfrågor på Svenska Fallskärmsförbundet.

Vid 19.50-tiden uppgav sjukhuset att mannen dött till följd av sina skador. Mannens anhöriga underrättades strax därpå, enligt Mirijam Geyerhofer, presstalesperson vid Svenska Fallskärmsförbundet.

På flygfältet vid Gryttjom utanför Tierp är stämningen dämpad efter olyckan. Vid fallskärmsklubbens hus hänger en dansk flagga på halv stång.

”Alla här är väldigt ledsna”

I tävlingsgrenen swooping finns olika moment, bland annat där man ska flyga så länge vertikalt längs marken som möjligt, vilket var aktuellt vid olyckan.

– Hoppet såg kontrollerat ut och det var bra förhållanden under hoppet. Det var inget uppenbart misstag, säger Mikael Kaulanen som inte vill spekulera i vad det kan ha berott på att olyckan var framme:

– Vi ska utreda detta och jag kommer sitta med i den gruppen, säger han.

Enligt vittnen på plats slog hopparen i vattenytan med knäna och roterade runt i nedslaget.

På Skånes fallskärmsklubb var stämningen chockartad på fredagskvällen.

– Han var en väldigt erfaren fallskärmshoppare och en omtyckt instruktör. Alla här är väldigt ledsna, säger Christoffer Poffe Nordin, som var klubbkamrat med mannen.

Enligt honom är det relativt ovanligt med allvarliga olyckor inom swooping.

– Det är lite mer högrisk än mycket annan fallskärmshoppning, men de som håller på med det och tävlar är väldigt erfarna. Det krävs många hundra hopp innan man får börja hålla på med det, säger han.

"Väldigt tagna"

I helgen anordnar Stockholms fallskärmsklubb nordiska mästerskapen i Tierp. Totalt deltar 29 hoppare.

– Vi har varit relativt förskonade från allvarliga olyckor tidigare. Vi har haft ett dödsfall för tio år sedan men med tanke på att vi gör omkring 30 000 hopp per år är det väldigt få allvarliga olyckor, säger Peter Törnestam, ordförande i Stockholms fallskärmsklubb.

Dödsolyckan inträffade vid tävlingens första hopp.

​– Vi är väldigt tagna av den här händelsen och beklagar sorgen till hans familj, vänner och medlemmar i Skånes fallskärmsklubb. Det här är inte bara en tragedi för familjen utan en stor sorg för hela fallskärms-Sverige, säger Peo Humla, ordförande för Svenska fallskärmsförbundet, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln