Kan lägga grunden för rungande skräll i natt

avPer Bjurman

1 av 2 | Foto: AFP
Bernie Sanders.

NEW YORK. Den största kvällen i Bernie Sanders politiska liv är här. Slår han Hillary Clinton i den demokratiska debatt som hålls i South Carolina om några timmar kan han lägga grunden för en rungande skräll i det stundande provvalet i Iowa.

– Den oundvikliga kandidaten är nog inte så oundviklig ändå. Hillary är i trubbel, myser den socialistiske senatorn från Vermont själv.

De tidigare tre debatter de demokratiska presidentkandidaterna mötts i har varit rätt odramatiska och ointressanta historier – främst för att Hillary Clinton haft sådant komfortabelt övertag i alla opinionsundersökningar att hon inte behövt ta motståndarna på särskilt stort allvar.

Men inför drabbningen i Charleston i South Carolina i natt är läget annorlunda.

I de nationella mätningarna är Clintons ledning fortfarande betydande, men främste utmanaren Bernie Sanders har de senaste veckorna gjort stora framsteg i Iowa och samtidigt befäst den lilla ledning han sedan länge haft i New Hampshire och historien är otvetydig:

Vinner han de två inledande prov- och primärvalen får Sanders ett momentum som snabbt kan växa till en veritabel svallvåg.

Framgångarna har förstås givit den 74-årige Vermont-senatorn – som beskriver sig som demokratisk socialist av skandinavisk sort och förespråkar bland annat  helt förstatligad sjukvård och genomgripande förändringar av bankväsendet – nytt självförtroende.

”Jag har stark medvind”

– Jag känner stark medvind och kan försäkra er, Hillary Clinton och hennes kampanj är i trubbel, sa han till media efter ett valmöte i just Iowa i veckan.

– Den  oundvikliga kandidaten är nog inte så oundviklig ändå. Hon är indragen i en verklig fight här i Iowa och i New Hampshire och plötsligt blir jag attackerad i tid och otid. När de som driver Clinton-kampanjen faktiskt insett att de kan förlora är Bernie Sanders inte ”the nice guy” längre.

Ägnar Sanders all uppmärksamhet

Den beskrivningen är inte helt oriktig. Efter att i ett halvår ha agerat som om nomineringen redan varit säkrad och i första hand gått i polemik med de republikanska motståndarna har en uppenbart orolig stressad Hillary Clinton de senaste veckorna ägnat Sanders praktiskt taget all uppmärksamhet.

Plötsligt finns ju risken att mardrömmen från 2008 –  när hon också var storfavorit veckorna innan vallokalerna i Iowa öppnade och sedan fick se en rival komma från vänster och ”stjäla” Iowa –  går i repris, så nu är Sanders påstådda kopplingar till vapenlobbygruppen NRA och de skattehöjningar som hon menar kommer att drabba medelklassen om rivalen genomför alla sin löften högst på agendan.

Vapen en het potatis

Särskilt hårt trycker Clinton på Sanders hållning i frågor om reglering av rätten att bära vapen – en het potatis för de unga, progressiva väljare som attraheras av den radikale senatorns budskap – och påminner gärna om en omröstning i senaten när han röstade för  ett förslag som innebar att vapenhandlare skyddades från juridiskt ansvar när vapnen de säljer används i samband med brottslighet.

– Jag var där och röstade emot. Det gjorde även Barack Obama, som också var senator vid den tiden. Men Bernie Sanders röstade för. Det var den största segern för NRA i kongressen det året, påminde hon i en intervju med Des Moines Register för bara några dagar sedan.

Så handskarna är kastade inför duellen på Gaillard Center i centrala Charleston i natt.

Spelar Bernie Sanders sina kort rätt kan det bli största kvällen i hans politiska liv – och en av de värsta i Hillary Clintons.

ARTIKELN HANDLAR OM