Flyktingkatastrofen

Miljontals på flykt – så kan du hjälpa

Av: 

Mathias Asplund

NYHETER

Aldrig förr har så många människor varit på flykt från krig och elände.

– Situationen är desperat, säger Anna-Karin Modén från Sverige för UNHCR, FN:s flyktingorgan.

Men för en hundralapp kan du ge ett barn en varm filt och rent vatten att dricka.

60 miljoner människor befinner sig på flykt. Och de blev åtta miljoner fler bara under förra året, enligt UNHCR. I Europa har vi inte sett en liknande våg av män, kvinnor och barn på flykt sedan andra världskriget.

– Situationen är desperat för de människor som har flytt över Medelhavet och som är på väg genom Europa. Krig och förföljelse i länder som Syrien, Irak och Afghanistan gör att tusentals människor riskerar sina liv varje dag i desperata försök att komma till Europa,säger Anna-Karin Modén, kommunikationschef för Sverige för UNHCR.

2 500 döda på havet

Nya siffror från UNHCR visar att över 300 000 nu har flytt över Medelhavet. 200 000 av dem har tagit sig till Grekland och 110 000 till Italien.

Men många har inte kommit fram.

– Omkring 2 500 personer beräknas ha dött på vägen över Medelhavet – en fruktansvärd tragedi, säger Anna-Karin Modén.

Antalet flyktingar till Grekland har ökat stort den senaste tiden. De försöker sedan ta sig landvägen genom Makedonien, Serbien och vidare in i EU via Ungern.

3 000 passerar gränsen – varje dag

Den senaste tiden har 3 000 människor korsat gränsen mellan Grekland och Makedonien varje dag, och så länge kriget pågår i Syrien går det inte att säga hur många som kan följa.

Läget är pressat i grannländerna som nu tagit emot fyra miljoner flyktingar, enligt UNHCR.

– De som flyr är desperata, de riskerar sina liv för att de inte har något annat val. De flyr för sina liv, säger Anna-Karin Modén.

Vilka förhållanden lever de under?

– Många av de som kommer flyr undan krig och konflikter, de är utmattade och traumatiserade. Deras resa upp genom Europa är fylld av faror. Det finns kriminella gäng, de sover under bar himmel och även små barn och gamla tvingas vandra till fots i dagar. De här människorna riskerar sina liv för att få skydd i Europa.

Hälften är barn

Runt hälften av flyktingarna är barn, uppger Rädda Barnen som hjälper barn på flykt, hela vägen från flyktinglägren vidare genom Europa och till ett eventuellt mottagande i Sverige.

– 30 miljoner av de som är på flykt i världen är barn. Barn är också särskilt utsatta både i krigssituationer och flyktsituationer, säger Jakob Andersson på Rädda Barnen.

Du kan hjälpa

För ett par hundralappar kan du rädda livet på människor.

– 255 kronor räcker till ett nödpaket som räddar liv. Paketet innehåller handduk, filt, vatten, mat, kläder och skor, säger Anna-Karin Modén.

Organisationen Röda Korset finns också på plats för att hjälpa flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Turkiet, Grekland, Italien, Serbien, Ungern och Montenegro.

Deras katastrofhjälp betyder bland annat att människor i nöd får tillgång till sjukvård, rent vatten och förnödenheter.

– Alla bidrag behövs, små som stora, för att kunna hjälpa. Som ett exempel så kostar ett första nödmatpaket som vi delar ut 140 kronor. De så kallade babykit vi delar ut till familjer kostar 220 kronor och innehåller bland annat blöjor, våtservetter, tvål och nappflaska, säger Malin Barnö, projektledare på Röda Korset.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

UNHCR