Tomtens kontor försatt i konkurs

1 av 2
NYHETER

Det är 126 dagar kvar till julafton.

Men om bara en vecka kan tomtens kontor vara stängt.

Nu har tomtekontoret i finska Rovaniemi begärts i konkurs – med en skatteskuld på närmare 2 miljoner kronor.

Jultomtens kontor i finska Rovaniemi lockar varje år hundratusentals besökare från hela världen - och tar emot mängder av önskelistor.

Har stora skulder

Men räknenissarna på kontoret verkar inte ha haft alla papper i ordning. Tomtens kontor ägs av företaget Dianordia - som nyligen har försatts i konkurs av den finländska skatteförvaltningen. De obetalda skatteskulderna uppgår till över 200 000 euro, motsvarande 1,9 miljoner kronor, rapporterar nyhetsbyrån FNB.

Nu har företagets vd Jarmo Kariniemi en vecka på sig att reda upp situationen. Till AFP säger han att han vägrar att ge upp:

– Vi kommer att ta hand om det. Vi har redan samlat ihop hälften av summan, säger han till nyhetsbyrån.

Allt färre turister

Hans förklaring till de finansiella problemen är "turbulensen i omvärlden" vilket lett till färre turister som besöker Rovaniemi.

– Först kom allt färre turister från Grekland, sedan Spanien, Italien, Portugal och Ryssland, säger Jarmo Kariniemi.

På den lokala handelskammaren lovar man att hjälpa tomtebolaget om det kniper. Högst upp på önskelistan är att tomten ska stanna.

– Det finns inte på kartan att vi skulle vara utan tomten. Aktiviteterna där kommer att fortsätta på ett eller annat sätt, säger handelskammarens chef Juha Seppälä till AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul