Så finansierar du din tillväxt

Hindras din tillväxt av ebb i kassan?

Är du som småföretagare ovillig att ta ett banklån finns det faktiskt andra sätt att hitta finansiering.

– För 10-15 år sedan var det lite High Chaparall, men numera är olika typer av objektsfinansiering rätt bra etablerat, säger Göran Lättman på Tillväxtverket.

Att vara småföretagare innebär ofta att man måste ta försiktiga och små kliv när det gäller tillväxt. För många företag är banklån det vanligaste sättet att finansiera detta på. Men det är långt ifrån det enda. Leasing, factoring och avbetalning är några alternativ.

– Det absolut vanligaste är att man börjar ur egen ficka. Men därefter måste man gå till banken. Många gånger anser dock banken att man är för ung eller har för kort historia – och eftersom de inte vill agera riskkapitalist i allt för stor utsträckning måste företagare titta på alternativ, säger Göran Lättman, enhetschef för företagsstöd på Tillväxtverket.

Generösa – men det kostar

Ett alternativ till de vanliga bankerna när det gäller lån är Almi. Enligt Göran Lättman så är de mer generösa mot företag.

– Almi är beredd att ta en större risker, men vill därav ha lite mer betalt. Skälet är att de bara vill vara ett komplement – inte en konkurrent till vanliga banker.

Så vilka andra möjligheter har man som företagare med växtönskan? Banker och andra finansinstitut kan erbjuda leasing och avbetalning som båda är objektfinansierat samt factoring – där man som företagare belånar sina fakturor.

– De flesta banker erbjuder dessa tjänster. Och det är vanligt bankerna vill ha det så här eftersom det ger bättre säkerhet. Det har bitit sig fast och är en kultur som etablerat sig för att stanna på gott och ont, säger Göran Lättman.

Osynlig kostnad i leasing

Dock måste man vara noga med att kontrollera dessa alternativ. Räntor och avgifter är otroligt olika beroende på vart man vänder sig. Banker och finansinstitut värderar även tillgångar olika. Och man måste vara medveten att det finns en kostnad inbakad i dessa alternativ.

– Det är lite dyrare och i till exempel leasing är kostnaden väldigt osynlig. Men det är ett sätt för bankerna att kunna ta betalt med rimliga säkerhetsnivåer, säger Göran Lättman.

Publisert: