Mp-grundare dömd för rattfylleri

Publicerad 2015-05-19

Per Gahrton på Miljöpartiets valvaka på Kägelbanan, Södra Teatern.

Per Gahrton, 72, menar att han eftersupit.

Men tingsrätten köper inte den förklaringen utan dömer tidigare politikern till fängelse för grovt rattfylleri, enligt Skånska Dagbladet.

På tisdagen meddelade tingsrätten att Per Gahrton, Miljöpartiets första språkrör och tidigare EU-parlamentariker, döms för grovt rattfylleri.

När polisen i februari förra året kom till en olycksplats i skånska Tomelilla möttes de av en bil som kört av vägen, enligt Skånska Dagbladet. Per Gahrton hittades drygt en kilometer därifrån. Polispatrullen rapporterade att han var synligt alkoholpåverkad och "vinglade kraftigt".

Hävdar eftersupning

Per Gahrton hävdar själv att han eftersupit, vilket innebär att han ska ha druckit alkoholen efter att olyckan inträffat. Men tingsrätten anser att bevisningen mot ex-politikern håller och dömer Gahrton för grovt rattfylleri. Han döms till två månaders fängelse.

Efter färden hade Gahrton 1,89 promille alkohol i blodet.

Det är inte första gången MP-profilen döms för brott i trafiken. 2008 fälldes han för vårdslöshet i trafik efter ha kört på fel sida vägen. Han var även berusad när polisen ertappade honom, men friades av tingsrätten enligt Kvällsposten.

ANNONS